en-Emlékezzünk hőseinkre!

09/10/2020
Az aradi tizenhárom
Az aradi tizenhárom

Mert ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak.

Százhetvenegy éve, 1849. október 6-án tizenhárom honvédtiszten torolta meg a Habsburg Birodalom az 1848/49-es magyar forradalmat és szabadságharcot, amelynek leveréséhez az Orosz Birodalom katonai beavatkozására volt szükség.  A véres október 6-i dátumhoz tartozik, hogy ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost is.

Az elbukott Rákóczi-szabadságharc után Magyarország - még mindig a Habsburgok uralma alatt - mély álomban volt. "A magyar mélyen aludt. Eközben nyelvét felejté, nemzeti színét veszté. Sok azt hitte, nem eszmél már fel többé, s el van olvasztva. De a magyar felébredt;" (Széchenyi István)

Mondjuk ki: hősök voltak, akik a forradalmat a hátukon cipelték a kezdetektől, vagy később csatlakoztak a harcok szervezésébe, irányításába. A magyarok forradalma jutott el egyedül az európai forradalmi láncból a fegyveres küzdelem szakaszába, Magyarország függetlensége és önállósága pedig olyan cél volt, ami egyesítette a magyarokat, akiket így csak összeborulva tudtak legyőzni a nagyhatalmak. 

Haynau - a Habsburgok véres kezű tábornoka - a szabadságharc végét sem várta meg, máris kegyetlen megtorlásokba kezdett. Felállítatta a haditörvényszékeket, melyeken százával börtönöztek be és végeztek ki - koncepciós perek után - magyar tiszteket, vezetőket. Október hatodikán pedig kegyetlenül állt bosszút a magyarok vezérkarán, Aradon.

Az egykori vesztőhelyen ma egy emlékoszlop áll, a 13 honvédtiszt emlékét pedig a 2004-ben visszaállított Szabadság-szobor őrzi Aradon. 2010óta emléknap október hatodika, a Kossuth téren azóta engedik félárbócra Magyarország lobogóját.

Emlékezzünk a hőseinkre, akik életüket adták egy független, szabad Magyarországért!

Részletek: Index, Wikipédia

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!