en-Érettségi? Hogyan? Miért?

28/04/2020

A média nagy érdeklődését övezi az idei hazai érettségi kérdése. Összeszedtük az indokokat, megválaszoljuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, hogy ne legyen kavarodás.

Miért kell most?

Az érettségik megtartásának előre kijelölt szabályrendszere van. Ha a vizsgák túl későn vannak, az egyetemi rendszer is felborulhat. Ezért van szükség az érettségi hagyományos időpontban megtartására. A koronavírus járványhelyzet miatt persze óvintézkedések szükségesek.

Kínzás a diákoknak! 

Nos, habár első hallásra kínzásnak tűnhet, de számos további lehetőségük van a tanulóknak. Először is, nem kötelező most letenni a vizsgát. A május eleji időpontban csak a mostani tizenkettedikesek vizsgáznak, az előrehozott vizsgák elmaradnak. Aki nem most szeretné letenni a vizsgáját, annak októberben lesz lehetősége a megmérettetésre, viszont akkor kicsúszik az egyetemi felvételik idejéből. 

Így aki most szeretné, az most, aki később, az pedig később teszi le a vizsgát.

 Az idei érettségizőknek tehát mind a két opció rendelkezésükre áll. A tantermekben legfeljebb 10 diák tartózkodhat egyszerre, az épületekben különleges szabályokat vezetnek be, kézfertőtlenítő lesz minden padon, csoportosulni pedig mindnekinek tilos lesz az épületekben. A vizsgákat idén csak írásban tartják meg.

A kalkulációk szerint a szigorú szabályok mellett, kevesebb, mint 1%-al fog növekedni a kontaktusok száma, így el lehet kerülni a járvány hirtelen továbbterjedését.

Az iskola honlapján a váci vizsgákról minden információ megtalálható. (www.vac.piarista.hu) Az idei érettségi mindenképpen emlékezetes lesz, a vizsgákhoz - bármikor is írják azokat - sok sikert kívánunk mindenkinek!


Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!