en-Erre a kérdésre várja mindenki a választ: mikor nyithatunk?

22/03/2021

Legalább 2,5 millió beoltott szükséges ahhoz, hogy a nyitás megindulhasson . De mikor is lesz ez?

Számoljunk kicsit

Ma Magyarországon átlépte az 1,5 millió főt a beoltottak száma. Az oltás még mindig nem nevezhető tömegesnek, de naponta így is több tízezren kapnak vakcinát. Fontos adat, hogy minden harmadik beoltott - közel 500.000 fő - már a második dózist is megkapta. Magyarországon az első oltásokat még 2020 végén, a két ünnep között adták be. Az Európai Unió átlagát február 20 környékén érte el kis hazánk, azóta pedig folyamatosan nő a különbség - ez látszik a grafikonon is. A március azzal kezdődött, hogy az egymilliomodik oltást is beadták, azóta - 18 nap alatt további félmillió dózis került beadásra (ennél több százezerrel több, a második oltások miatt). 

Ha ezzel a sebességgel számolunk, akkor 36 napot kellene várnunk a két és félmilliós átoltottságra, de nyugalom: nem így lesz. Ugyanis közel vagyunk ahhoz, hogy tényleg begyorsulhasson az oltás: Szijjártó Péter és az orosz külügyminisztérium ma véglegesítette a terveket: a következő két hétben beindul a Szputnyik vakcinák kiszállítása: 2 hét alatt több, mint 520.000 embernek elegendő oltóanyag érkezik, továbbá számíthatunk jelentős kínai szállítmányra is, és emellett érkezgetnek az AstraZeneca és a Pfizer/BionTech vakcinái is. 

Jogosan követelheti az olvasó, hogy ha már ennyi számadaton átrágta magát, kapjon egy konkrét dátumot is a cikk végére, 

amit aztán számonkérhet rajtunk. Ha konkrét dátummal nem is, de egy becsléssel mi is szolgálhatunk. Tippünk az, hogy április 15-ig elérhetjük a 2,5 milliós bűvös határt, ahol - a járványügyi tudósok számításai szerint - megtörténhet az újranyitás első lépcsője. 

Meglátjuk, hogy bejön-e a jóslatunk, mindenesetre, ha Neked is van tipped a dátumról, írd meg nekünk kommentben akár Facebook-oldalunkon, akár itt, a cikk alatt. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!