en-Ez az ajánlatunk a trianoni trauma évfordulóján - ajánló

07/06/2021

A múlt hibáinak feltárása a biztosabb jövő záloga. Zeneajánlók, filmajánlók az Összetartozás Napjára. 

Trianon emléknapja 2010 óta az Összetartozás Napja. Az alábbiakban a Konstans zene-, film- és cikkajánlóját olvashatjátok meg, hogy mindenki emlékezhessen. A kulcs ugyanis ez. 

Filmek - csapj le most! 

Trianon drámáját a legtöbb művészeti ág sokszor megragadta - az elmúlt 101 év során voltak jobb és kevésbé jó alkotások is, melyek a magyar nemzet legnagyobb tragédiáját mutatják meg. Most egy jobbat mutatunk: Mucsi Zoltán narrálásával készült dokumentumfilm Trianonról, ezt ezen a hétvégén elérheted a YouTube-on ingyenesen. A filmről itt írtunk részletes kritikát korábban, ezt is csekkold! 

Zene: termékeny terület

Zenéből az elmúlt évek igencsak termékenynek bizonyultak: különösen a tavalyi kerek évfordulón született számos alkotás, ezeket alább szedjük listába. 

A Csík Zenekar Hazám, hazám című dalában számos híres magyar előadó vesz részt, a videóklippet a legnagyobb videómegosztón már több, mint 1.3 millióan látták. Érzelmes dal, melyet meseszerűen jól csengő hangszerekkel tettek igazán magyarrá.

A Kiss Kata Zenekar is tavaly mutatta be Magyar vagyok című közösségi dalát. Az országhatáron kívülről-belülről sokan szerepelnek a klippben, mely ezzel az eszközzel is a magyar nemzet összetartozását szimbolizálja. 

Olvass, ne csak hallgass!

Végül a Konstans korábbi cikkeit tudjuk ajánlani, Trianon ugyanis szerkesztőségünk szívügye is: emlékeztetünk, hogy emlékezhessünk. 

Ajánlatunk: 

itt Szóró Katával, a Piarista Gimnázium volt tanárával beszélgettünk,
itt egy érdekes trianoni közvéleménykutatás eredményeit elemeztük, 
itt a Párizs-környéki béke igazságtalanságát mutattuk be,
itt pedig a Kárpátia Zenekar gitárosával, Bäck Zoltánnal beszélgettünk Trianonról is. 

Kiemelt grafika: Pesti Hírlap

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!