en-Ez lenne a paradicsom? Bahrein

25/03/2021

Az országbemutató sorozatunkban ma Bahrein, az arab világ legkisebb országa a téma.

Üdvözlök mindenkit az arab világ legkisebb és legismeretlenebb országában! Eltérően a többi iszlám országtól, ez nem a kontinensen, hanem egy szigeten fekszik. Nem hallottatok még róla? Na majd most hallotok, többet is, mint gondolnátok!

Ez lenne a paradicsom?

Az ország a Perzsa-öbölben, Szaúd-Arábia partjaitól nem messze fekszik, egy fő, és körülbelül 30 kisebb szigeten. Egyes elméletek szerint itt feküdt az Ószövetség édenkertje, Ádámmal, Évával, gyümölcsökkel, mindenekkel. Ez egy igen érdekes feltételezés, tekintve, hogy ma az ország 92%-át sivatag borítja, és mindössze 3% hasznosítható növénytermesztésre. Az ország nevének jelentése "két tenger". Az egyik nyilvánvalóan a Perzsa-öbölre vonatkozik, de mi lehet a másik tenger? Nos, nem más, mint az ország területén található források, melyek a földalatti gazdag artézi víz lelőhelyekről származnak. Olyan sekély a tengervíz a szigetek körül, hogy az emberek nemes egyszerűséggel feltöltik a partot homokkal, hogy több földjük legyen. A szigeten őshonos madár az ismert rózsás flamingó.

Ősi eredet:

A szigetet már a sumerok is ismerték, és Tilmun néven emlegették, és már ekkor éltek is emberek, ugyanis a sumerok kereskedtek a szigetlakókkal. A szigetért stratégiai fekvése miatt több nép is háborút indított, végül az arabok szerezték meg, és elterjesztették az iszlám vallást. Egy iszlám szekta, a karmaták szerezték meg az országot, akik a világvégét várva egy olyan társadalmat próbáltak kialakítani, ahol mindenki egyenlő. Komoly politikai erőt képeztek, egyszer még Mekkát is kifosztották, és elrabolták a Kába-követ, amit csak busás váltságdíjért szolgáltattak vissza. Miután nem igazán sikerült megvalósítani az ideális államot, és a világvége sem akaródzott eljönni, a karmaták hamar jelentéktelenné váltak. A gyarmatosítás időszakában a portugálok és a perzsák versenyeztek a terület birtoklásáért. Végül az irániak harmadik lehetőségként a britek védnöksége alá helyezték magukat.

Ezután egy igen meglepő, szinte egyedülálló, különleges, hihetetlenül ritka dolog történt itt: olajat találtak (szegény Bahrein is arab ország, nehogy ő is kimaradjon a buliból)! Nőtt a brit befolyás az országban, ezzel pedig megkezdődött Bahrein modernizációja, fejlesztették az oktatást, és természetesen katonai támaszpontokat hoztak létre. A második világháború után eluralkodott a britellenes hangulat, ami a britek 1971-ben bekövetkezett kivonulását eredményezte. 2002-ben az ország királysággá változott, amit jelenleg is Hamad ibn Ísza Ál Halifa király vezet, aki többek között korábban, még elnökként szavazati jogot adott a nőknek is (bár, mivel az államforma királyság lett, ezt a jogukat nem tudják sűrűn gyakorolni).

Kultúra, sport és minden, ami érdekes:

Bahrein leghíresebb jellegzetessége a gyöngyhalászat. Az itteni kagylók gyöngyei a legjobbak, és legnagyobbak a világon. 200 évvel ezelőtt kb. 30 000 ember dolgozott gyöngyhalászként a szigeten, és merült le a mélységbe gyöngykagylók után. Az olaj kiszorította a gyöngyhalászatot a gazdaság éléről, de a gyöngyök még mindig népszerűek a helyiek és a turisták körében.

Gyöngyhalászat. | Fotó: Getty Images
Gyöngyhalászat. | Fotó: Getty Images

A Közel-Kelet első Forma-1-es nagydíját Bahreinben tartották. Mivel az országban tilos az alkohol fogyasztása, a nyertes Michael Schumacher nem locsolkodhatott pezsgővel, csak waarddal, egy helyi szénsavas itallal.

A bahreini erőd a világörökség része. Ezt a 12 méter magas dombra épült erődítményt több ezer évig, Kr.e. 2300-tól az 1700-as évekig építették.

A bahreini erőd.
A bahreini erőd.

Szolgálati közlemény! Aki ebbe az országba akar utazni, ne felejtse el magát beoltani Hepatitis A és hastífusz ellen, mivel nagyon magas a fertőzés veszélye!


Ahogyan az előző részben, itt is Ti dönthetitek el, hogy melyik ország legyen a következő rész témája.

A szavazás lezárult. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!