en-Félmillió körül a vakcina regisztráltak száma, így állunk most COVID-téren

02/01/2021

Az újév második napján összefoglaljuk, hogy áll Magyarország a vírussal szemben.

Platózott a járvány

December közepe környékén elérte csúcsát a koronavírus második hulláma Magyarországon, a platózás pedig a legfrissebb grafikonokon (és a napi új adatokon is) látszik. Bár a halálozások száma is csökkent, de sajnos érdemi változás a járványszakértők szerint csak 2 hét - 1 hónap elteltével fog mutatkozni. Biztató adat, hogy folyamatosan csökken a lélegeztetőgépen ápoltak száma is, azaz a sajnálatos halálesetek és gyógyulások mögött nem érkezik utánpótlás. 

Az aktív fertőzöttek számának alakulása
Az aktív fertőzöttek számának alakulása
A napi új esetszámok grafikonja
A napi új esetszámok grafikonja

Újra több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

Ma 1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 326 688 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9781 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 163 403 fő, az aktív fertőzöttek száma 153 504 főre csökkent. 5529 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések. 

A vakcina a megoldás

Sokan regisztráltak az ünnepek alatt is a koronavírus elleni vakcinára a vakcinainfo.gov.hu oldalon, de levélben is. A miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára néhány napja már közel fél millió regisztrációról számolt be. Európában furcsa módon szinte minden országban kisebb az érdeklődés az oltások iránt. A szakemberek viszont mindenkit igyekeznek megnyugtatni: az oltás teljesen biztonságos, és az egyetlen járható utat jelenti a hétköznapok helyreállásához. 

Források: koronavirus.gov.huEZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!