en-Ferenc pápa ismét Magyarországra látogathat - pápai nyilatkozat

17/09/2021

Maga a pápa nyilatkozott arról, miért csak a szentmisén tudott részt venni a NEK-en.

Szeptember 15-én délután indult vissza a Szentatya Pozsonyból Rómába, és szokásához híven most is lehetőséget nyújtott arra, hogy az újságírók kérdéseket tegyenek fel neki. A Magyar Kurír kérdésére adott válaszát egy az egyben közöljük az alábbiakban. 

MK - "Kedves Szentatya! Köszönjük, hogy eljött Budapestre. Látogatása során idézte Tiszteletreméltó Mindszenty József bíborost, aki azt mondta: "Ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a holnaptól!" Szeretném kérdezni: Miért döntött úgy, hogy mint pápa huszonegy év után részt vesz a nemzetközi eucharisztikus kongresszuson? Ebből az eseményből kiindulva hogyan látja az európai kereszténység jövőjét, és mi, magyarok mit tehetünk érte? Köszönöm!"

Pápa: - "Köszönöm, nagyon köszönöm! Először nem értették igazán az emberek: "csak a szertartásra jön, de nem látogat meg minket, magyarokat?"; és van, aki rosszat feltételezett. De aztán elmagyaráztam, hogy a látogatást Szlovákiába terveztük, és az eucharisztikus kongresszuson való részvételen később kezdtem gondolkodni. De

megígértem az elnökötöknek - ez már a harmadik alkalom, hogy találkozom vele -, hogy megvizsgáljuk, jövőre vagy az azt követő évben el tudnék-e jönni.

Mert nagyon sok értéke van a magyaroknak, például megragadott, mennyire mély az ökumenizmus iránti érzék. Ez mélyen megérintett. Általánosságban Európának - mindig elmondom - vissza kell térnie az alapító atyák álmaihoz. Az Európai Unió nem egy gyűlés, hogy bizonyos dolgokat elintézzünk, szétosszunk... az Európai Unió alapja egy olyan szellemiség, amelyet Schuman, Adenauer, De Gasperi álmodott meg. Vissza kell térni ezekhez a nagyokhoz. Fennáll a veszélye annak, hogy az Európai Unió csak egy irányító hivatal legyen, de ez nem helyes, el kell menni egészen a misztikáig, meg kell keresni Európa gyökereit, és tovább kell vinnie azokat. És úgy gondolom, minden országnak előre kell haladnia. Igaz, bizonyos érdekek, talán nem európai érdekek, megpróbálják az Európai Uniót ideológiai gyarmatosításra használni, és ez elfogadhatatlan. Nem! Az Európai Uniónak függetlennek kell lennie, és minden országnak azonos színvonalon kell állnia, a nagy alapítók álmából nyerve inspirációt. Én így látom. És ti, magyarok: veletek voltam tavaly Erdélyben, csodálatos volt az a magyar mise!"

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal számos cikkben foglalkoztunk, ezeket itt tudod visszaolvasni

Kiemelt kép: Ókovács Benedek/Konstans

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!