en-Fokozódik a helyzet a Gázai övezetben - Mik a harcok okai? (videókkal)

15/05/2021

Elmérgesedni látszik az elnyúló konfliktus, a gondok nem ma kezdődtek. Elemzés. 

Napok óta zajlik a Hamász terrorszervezet légicsapás-cunamija, melyet természetesen párhuzamosan az izraeli hadsereg ellencsapásai kísérnek. A Gázai övezetben kezd elszabadulni a pokol, a Dzsihád és a Hamász már Tel-Avivot és környékét is bombázza. A helyzet azután mérgesedett el, hogy a kelet-jeruzsálemi városrészek palesztin lakói a zsidók terjeszkedése miatt a Templom-hegyre vonultak szombaton. A rendpőrség könnygázzal és gumilövedékkel oszlatta a több tízezres tömeget, erre válaszul a Hamász ultimátumot adott és támadással fenyegetett. Az ultimátum lejárt, a támadás pedig megindult: a Vaskupola légvédelmi rendszer ugyan ellenáll, de több rakéta is célba ért. A hírek szerint eddig a palesztin félnél 35, izraeli részről 3 halálos áldozat és több száz sebesült a méreg.  

Régóta tartó konfliktus 

Úgy gondoljuk, nem árulunk el sokat az Olvasónak, ha közöljük: a feszültség Izrael és Palesztina között nem újkeletű. 

A problémák gócpontja Jeruzsálem, amelyet a világ összes nagyobb vallása szent helyként, egyfajta központként tart számon. 

A hitbéli ellentétek tehát egy helyen összpontosulnak, ennek köszönhetően gyakoriak voltak a kegyetlen harcok és terrortámadások már az elmúlt évtizedekben is. De az izraeli állam megalakulása, 1948 óta folyamatos a viszály, mivel a hidegháború időszakában a nyugati hatalmak Izrael, a Szovjetunió pedig az arab országokat nyerte meg magának. A két pólus küzdelmét néhány béketárgyalás követte, azok azonban - a kitűzött ambíciózus célok ellenére - nem hoztak eredményt. 

Képek az egyik becsapódott rakéta helyszínéről | Fotó: Oren Ziv/picture alliance via Getty Images
Képek az egyik becsapódott rakéta helyszínéről | Fotó: Oren Ziv/picture alliance via Getty Images

Mi történt most?

Ahhoz, hogy rájöhessünk, mi az oka a harcok eszkalálódásának, több szempontot is figyelembe kell vennünk. Az első a Jeruzsálem-nap, melyen szerte Izraelben a történelmi város 1967-es egyesítését ünneplik május tizedikén. Általános, hogy ilyenkor felszínre kerülnek a hétköznapokban talán kevésbé érzékelhető törésvonalak, de 

idén másképp alakult a helyzet, ugyanis közbejött egy másik faktor is: a Palesztin Nemzeti Hatóság területén 15 év után újra választásokat tartanak.

 A két fő erő a Hamász terrorszervezet katonai szárnya (vezetője a 25 éve a halállistákon szereplő Mohammed Deif, aki 2014-ben a végtagjait is elvesztette egy légicsapás során), illetve a jelenleg hatalmon lévő, Yahya Sinwar vezette csoportosulás. A választásokat áprilisban szervezték volna, de végül elhalasztották, a kampány tehát tovább folyik. A mostani légicsapások kampányeszközként is funkcionálhatnak, amellyel a radikálisabb arabokat nyerheti meg magának Deif. 

Egy biztos, a támadásokban már több száz rakétát lőttek ki, drámai felvételek érkeznek a Gázai övezet mindkét oldaláról. A konfliktus egyre távolabbra sodorja az egykoron esélyes békemegállapodást, a kérdés már csak az, hogy tovább feszül-e a helyzet.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!