en-Győrfi Pál: A járvány alatt felismertük, hogy egy hajóban evezünk

17/05/2021

Az OMSZ szóvivője járványról, mentőzésről, vakcinákról a mentők napján a Konstansnak. Exkluzív interjú.

Több, mint egy éve tart már a járvány, a lózungokat elkerülve viszont arra szeretnénk rákérdezni: mit tudtunk meg az elmúlt egy év során a vírusról, a magyar egészségügyről, a mentősökről, ápolókról, vagy az emberek szabálykövetéséről?

Először is, az elmúlt évtizedekben az orvostudomány, a világ felkészültsége sokat haladt előre a vírusok kapcsán. 20 évvel ezelőtt sokkal rosszabb helyzetben talált volna meg minket a járvány, az orvostudomány az évtizedek alatt három szempontból is felkészültebb lett.

Az első a védőoltások ügye, rengeteg tapasztalat, kutatás zajlott az elmúlt évtizedekben. Magyarországon kiváló az oltási rendszerünk, csupán nem volt eddig reflektorfényben maga az oltakozás. Mind megkaptuk a vakcinákat gyermekkorunkban, természetesnek vettük, most viszont nagy szerepet kapnak a közbeszédben.

A második a kuratív medicina, azaz a gyógyító orvostudomány fejlődése. Tehát ha valaki ma elkapja a vírust, sokkal jobb eséllyel gyógyul meg, mint korábban. Intenzív osztályaink rendkívül felszereltek, a súlyos esetekre is vannak válaszaink.

A harmadik szempont pedig a közegészségügy, a személyes higiénia fejlődése, kialakulása. "Divat", norma lett a kézmosás, tisztálkodás, védjük magunkat. Ez a három szempont mind segített az emberiségnek, szűkítve, Magyarországnak is reagálni a vírusra.

Van egy plusz szempont is, az a kommunikáció. Ebben is sokkal fejlettebbek vagyunk, de ennek nemcsak előnyei vannak. Nyilván vannak pozitívumok is, hiszen, a hírekhez azonnal hozzájutunk, a tudásunkat tudjuk bővíteni. 

A negatív oldal viszont a túlkínálat, az információbőség. Sokkal nehezebb szűrni a híreket, könnyű félinformációk és álhírek által rossz, téves következtetésre jutni.

Bárki, aki a vírusokat tanulmányozza, tisztában volt vele, hogy habár javultak az esélyeink a járványokkal szemben, de időről időre fel fog tűnni újabb. Benne volt a pakliban egy pandémia, persze nem tudta senki megjósolni, hogy mikor is lesz. 

Minket, mentősöket is váratlanul ért a járvány, de
nem a nulláról indultunk. 

Mindig is megvoltak a protokolljaink, eljárásaink, de ezekkel egy-két fertőző személyre készültünk. Gyorsan kellett átalakítani a protokollokat. A világban hirtelen kialakult egy átmeneti hiány maszkokból, felszerelésekből, de az első hullám alatt elég hamar úrrá lettünk ezen, így tömeges fertőzés ki sem alakult tavaly tavasszal. Ennek okai lehettek a nagyon radikális intézkedések, de a nyár lelazulást, kiengedést hozott, ami mögött feltornyosult a sokkal drámaibb második és harmadik hullám. Vírusügyben tehát folyamatosan, empirikusan tanulunk, folyamatosan ismerkednek a vírussal a kutatók, a mutációkat, a védőoltásokat folyamatosan vizsgálják.

Mentőautók 2020 áprilisában a Pesti úti idősek otthonánál. | Fotó: Marjai János /24.hu
Mentőautók 2020 áprilisában a Pesti úti idősek otthonánál. | Fotó: Marjai János /24.hu

Mint a mentőszolgálat szóvivőjét, néhány közösségi médiás kommenttel szembesítenénk, ugyanis ezek sokszor gyorsabban terjednek, mint maga a vírus. Úgy válogattuk őket, hogy a legfontosabb, legizzóbb témákat érintsék.

Állok elébe!

"Tele van a hócipőm már ezekkel a mutánsokkal!!!! Magyar mutáns mikor lesz valyon (sic!)? Arra kíváncsi lennék, de ha jól sejtem, már dolgoznak rajta, hogy legyen, ugye?!"

Ha műfajilag kellene ezt a kommentet besorolnom, ez a konteó kategóriát merítené ki. Ahogy említettem már, ezeken a kommenteken is látszik a média negatív hatása. 

Vannak olyan vírustagadók, akik szerint mi, akik a járvány ellen küzdünk, egy gonosz és sötét célt szolgálunk,

ez a bugyuta komment is egy nagy magyar összeesküvést sejtet a háttérben. Nehéz ezekre a kommentekre reagálni, hiszen aki távolabb néz az orránál, az látja, hogy az egész világon hasonló vírusok terjednek, amelyek ellen mi is védekezni kívánunk. Ne felejtsük el, hogy majdnem tízmillióan élünk Magyarországon, néhány száz téves, hülyeségről szóló komment nem jelenti azt, hogy ez lenne a többség véleménye, bár a neten úgy tűnhet.

Illusztráció | Fotó: Pixabay
Illusztráció | Fotó: Pixabay

"Az oltás életet ment!!! Mondják akkor meg, mennyi embert ölt meg az oltás!"

Az első komment a vírustagadók csoportjába tartozhatott, ez inkább az oltásellenesek csoportja lehet. Nem vagyok médiaszociológus, de van egy mondás, miszerint a negatív hír piaca mindig nagyobb, mint a pozitívé, ezzel amúgy is csak részben értek egyet (a Covid egy éve után én például nagyon boldog vagyok, ha egy hírportálon két-három jó hírt tudok olvasni, feldobja a napomat). 

Elképesztő butaságokat állítanak viszont azok, akik szerint a vírusnak kisebb a veszélye, mint az oltásnak.

Nagyon ritkák az oltás szövődményei. Néhány apró, nem jelentős szövődményt téves, valótlan információkkal keverve tálalnak az oltáselleneseknek. Ez egy téves komment, teljes zagyvaság, ezt tudom rá mondani (a kormány nyilvánosságra hozta a vakcinák utáni megfertőződés, illetve elhalálozás okát, ez számtanilag szinte ki sem fejezhetően alacsony).

"Megy a népirtás rendesen. Egyre nagyobb a halálozási arány, a környező országokban a kanyarba sincsenek! Csak nem az oltás az oka???"

Magyarország átoltottsága világszinten is élen van. 

De amikor a napi adatokat nézzük, fontos megjegyezni, hogy ezek nem az oltások miatt, hanem azok ellenére történnek.

Azzal, hogy az időseket és rengeteg embert korán meg tudtunk védeni, rengeteg életet mentettünk meg. A halálozások adatainak összehasonlításakor pedig fontos lenne figyelembe venni, hogy az almát tényleg almával hasonlítunk-e össze.

Eltérnek-e az adatkezelések az országokban? Hogyan alakul az országok korfája, hogy alakulnak a krónikus betegek az országokban, hány szív-és érrendszeri beteg van? Ezeket egy népegészségügyi elemzés feladata lesz majd tisztázni, hogy lássuk az összefüggéseket.

Ön egy éve jelenik meg milliók előtt hirdetésekben, komoly szerepet játszik a járvány elleni védekezésben. Hogyan élte meg Ön a kiemelt figyelmet és terhelést, illetve mit tud mondani az Önnel együtt küzdőkről? Gondolunk itt kicsit Müller Cecíliára, illetve az egész Operatív Törzsre is.

Megtiszteltetésnek éreztem, hogy engem választottak a lakossági tájékoztatás egyik eszközének.

A mindenki számára ismerős videók főleg tavaly tavasszal voltak ott mindenhol. | Fotó: portofolio.hu
A mindenki számára ismerős videók főleg tavaly tavasszal voltak ott mindenhol. | Fotó: portofolio.hu

Számomra is szokatlan volt ez a figyelem, előtte azt gondoltam, hogy ismert vagyok, hiszen 20 éve szerepelek a híradókban balesetek kapcsán. A kampány hatására viszont hihetetlen mértékű figyelmet, ismertséget kaptam, 

a kisgyerekek is csak úgy értek el a mesékhez, ha előtte Győrfi Pali bácsit megnézték. 

A kicsik szemében a tapaszatalataim szerint részben mesefigura is lettem, sokáig Maradj Otthon Bácsinak hívtak. Ez az ismertség egyébként egy jó lehetőség arra, hogy a gyerekekkel lévő kapcsolatot használhassuk. Fontos, hogy ne kihasználjuk, hanem használjuk. Fogunk indítani például a gyerekújságokban ovisoknak és kisiskolásoknak egy rovatot "Győrfi Pali bácsi tanácsai" címmel, melyben életmentő ismereteket, játékokat, rejtvényeket fogunk a gyerekekhez juttatni. Minden rosszban van valami jó.

Járt már étteremben a nyitás óta? Esetleg máshol?

Étteremben még nem, de Cserkeszőlőn, a gyógyfürdőben már igen. A hétvégén egy régi meghívást teljesítettünk ott, kevesebben voltak, aznap nyitottak, de látszott a helyieken, hogy mennyire várták már az élet helyreállását. Persze mi, a vendégek is várjuk a korábbi életünket, nagyon jó volt látni a szeretetteljes készülődést a látogatókra.

Az oltás életet ment - mondja ezt a kampány is. A fiatalok vakcinációja is megkezdődhet, ezzel kapcsolatban mit üzenne a diákság azon részének, aki már oltható? Hiszen sokunkon elvileg gyorsan átmegy a vírus, vannak, akik kétkednek is a vakcinák hatásosságában...

Fontos az immunrendszer állapota, a fizikai-lelki erőnlét. Én magam is járok reggelente futni, hiszek abban, hogy ez egy pajzs tud lenni a betegségekkel szemben. De nem mindig véd.

Az új-koronavírust az oroszruletthez tudnám hasonlítani, ugyanis nem tudjuk megjósolni a tüneteket, a lefolyást.

Beoltatta magát, nem voltak panaszai. | Fotó: Facebook
Beoltatta magát, nem voltak panaszai. | Fotó: Facebook

Több példát látunk, melyben fiatal, életerős embereket terít le, akár öl is meg a vírus. A Margitszigeten szoktam futni, a sziget pesti oldalán pedig kavicsok sorakoznak, kilométereken át. Minden kő egy sorszámot és egy életkort tartalmaz, az áldozatokról szól. A hídnál indul a tragikus sor, ott még csak 80-90 éves honfitársaink emlékét látjuk, de a sziget másik végénél egyre több a kisebb szám. Ennek az okai a mutánsok, melyek megjelentek az országban és a világon is. Ha már mutánsok: minél több ember fertőződik meg, annál nagyobb eséllyel mutálódik a vírus, így a közösségi felelősségünk is az oltakozás.

Végezetül pedig, de nem utolsó sorban a mentőkről is. Néhány napja az öt éves Elena hívása járta körbe az országot. Mit mutatott meg a hívás, mire kell mindenkinek odafigyelnie?

A konkrét esetben nem történt szerencsére tragédia, de azt látjuk, hogy az életmentéssel kapcsolatos ismeretek átadása nem kezdődhet elég korán. A mai kisgyermekek helyt tudnak állni, évente egymillió beérkező hívásból sokszor tapasztaljuk, hogy a kisgyermekek mennyire felnőttként tudnak viselkedni. Elena esetében is ezt tapasztaltuk, a kislány felkészült volt. Mi is igyekszünk kampányokat indítani, mobilapplikációkat fejlesztünk, de a gyerekek lélekjelenlétére és a felnőtteket is sokszor megszégyenítő talpraesettségére egyre inkább számíthatunk.

A hívás életet menthet. | Fotó: MTVA/Juhász Gábor
A hívás életet menthet. | Fotó: MTVA/Juhász Gábor

Milyen fejlesztések vannak tervben a ma 73 éves OMSZ-nél?

Nyilván nem véletlen, hogy jól helyt tudtunk állni az elmúlt évben. Az egyik oka ennek a dolgozóink elszántsága, több mint nyolcezer hétköznapi hős erején felül vesz részt a munkában. Valóban, ma vagyunk hetvenhárom évesek, elődeinkkel együtt a 134. évünket töltjük be. A régi értékeinket, az egységességet felhasználva, mindenki számára elérhető intézményként tudunk működni, külföldön egyébként ez nagyon ritka, világszinten is páratlan a hasonló szintű szervezettség.

A másik ok is hasonló, az elmúlt években hatalmas fejlesztések történtek: megújult gépjárművekkel, digitalizálva, új műszerekkel, sokszor a mesterséges intelligencia segítségével tudunk működni. Persze több projektünk is megtorpant, ilyen a SzívCity alkalmazás, illetve a további applikációink és képzéseink fejlesztése is megállt. Életmentő appunk átlépte a félmilliós letöltést, ezt folyamatosan fejlesztjük, most is nagy terveink vannak: hamarosan már a helyszínről is tudunk a központba élő képet kapni az alkalmazástól, ezzel is segítve az újraélesztés menetét.

A mentőautók átlagéletkora 4,7 évre csökkent. | Fotó: MTI
A mentőautók átlagéletkora 4,7 évre csökkent. | Fotó: MTI

A fő célunk, hogy a régi értékeket megtartva ne csak kövessük a fejlődést, hanem jégkorongos hasonlattal, oda jussunk el, ahol a korong lesz, ne oda, ahol most van. 

Ez azt jelenti, hogy ha kell, úttörő megoldásokkal szeretnénk az élen járni az emberek megsegítése érdekében.

Nemrégiben indult egy kezdeményezés, a vérlovagok. Hogyan segítenek ők a mentőszolgálatnak, milyen a munkakapcsolat?

A Vérlovagok egyébként nem velünk állnak közvetlenül kapcsolatban, munkájukat önkéntesen végzik. Nagy tisztelettel adózunk nekik, ugyanis az önkéntesség ereje hatalmas tud lenni. 

A vírus alatt mi is tapasztaltuk a támogatást: cégektől tesztelésre autókat, gyerekektől rajzokat, a lakosságtól pizzákat, hamburgerkedvezményeket, különböző intézményekből önkénteseket kaptunk, rengeteg egyetemista állt be segíteni. Úgy tűnik, hogy a járvány alatt felismertük, hogy egy hajóban evezünk és, hogy összefogással tudunk csak túljutni ezen az időszakon. Túl is fogunk jutni rajta. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!