en-Hogyan ünneplik a szilvesztert külföldön?

02/01/2021
Megnéztük, hogy mik a legnépszerűbb hagyományok Európában. 


Európa és a világ különböző országaiban máshogy telik az év utolsó napja, néhány érdekességet gyűjtöttünk össze. Az idei év persze minden tekintetben más, például Magyarországon nem lehet közterületen tűzijátékozni. 

Főleg az angolszász országokban népszerű ünnepi díszítés a fagyöngy, melynek téli ünnepekkel való társítása még a pogány korból származik. Egy újabb keletű hagyomány szerint a szerelmesek fagyöngy alatt kell csókot váltsanak.

Spanyolországban és latin-amerikai országokban minden egyes éjféli harangszókor bekapnak egy-egy szőlőszemet, hogy szerencsés új évük legyen.

Olaszországban az emberek kidobálják a régi, felesleges dolgokat az ablakon, így számolva le az óévvel. Egyes helyeken cserépedényeket törnek össze, így ijesztve el a sötét lelkeket. Hagyományos szilveszteri étel a lencse és csülök.

Olaszországban a régi tárgyaiktól válnak meg az emberek.
Olaszországban a régi tárgyaiktól válnak meg az emberek.

Oroszországban szilveszterkor állítanak "újévi fát" (Novogodnaja jolka), és Fagy apó (Gyed Moroz) ezen az éjfélen ajándékozza meg a gyermekeket. Hagyományos étel a hering és saláta. Az óhitű ortodoxok január 14-én ünneplik az újévet.

Az Egyesült Államok legnagyobb szilveszteri buliját a Times Square-en tartják; az év utolsó percében egy kristálygömböt engednek le az egyik épület tetejéről.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!