en-Holnaptól sok szabály szigorodik itthon: ezekre figyelj!

19/09/2020

Az új hét kezdetével szigorodik a maszkok megítélése, a büntetések mértéke is, de új rendelkezések is születtek. 

Magyarországon rendkívül gyorsan terjed a koronavírus, ma is újabb rekord született, 1070 új fertőzöttel. Hogy továbbra is garantálni lehessen a biztonságot az országban, a következő szigorítások lépnek életbe holnaptól:

- MÁV és BKV járműveken már maszkot kell használni. Nem jó a csősál vagy a kendő, csak a maszk az elfogadott.

- A közösségi közlekedés megállóiban, pályaudvarokon is kötelezővé válik a maszkviselés

- Szigorodnak a büntetések a vonatokon, buszokon is: ha nem hord maszkot az utas, tízezres nagycságrendű pénzbírságot kell fizetnie, leszállítható a járművekről, és a rendőrség is beavatkozhat.

- Kötelező a maszkviselés a színházakban, mozikban, könyvtárakban, múzeumokban, plázákban és üzlethelyiségekben.

- Az üzletekbe csak maszkkal lehet belépni, az üzletvezetőnek kötelessége kiküldeni a maszkot nem hordó vásárlókat. Ellenkező esetben először figyelmeztetésben részesül az üzlet, második esetben már 600.000-1 millió forintig terjedő bírságot szabnak ki rá, harmadik esetben pedig bezárják a helyiséget. (a bezárás 1 évig érvényes ilyenkor)

- Fontos: az üzletben maszkhasználat hiánya miatt a vásárló is több tízezres büntetésben részesülhet, így nem érdemes kockáztatni.

- Visszatér az Operatív Törzs tájékoztató-sorozata is, tegnap tartották az első sajtótájékoztatót, amin Müller Cecília országos tisztifőorvos is részt vett, úgy mint június előtt, az első "évadban".

Nem csak szigorítások voltak:

- Január elsejétől további fél évig meghosszabbodik a hitelmoratórium a nyugdíjasoknak, gyermeket nevelőknek, hátrányos társadalmi csoportoknak és azoknak az üzlteknek, melyek több, mint 20%-os veszteséget könyveltek el.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Mi is az a húsvét? Igen, igen, Jézus életét adta értünk a kereszten, majd harmadnapra feltámadt. Talán minden (keresztény) ember el tudja ismételni ezt. Annál fontosabb azonban, hogy mennyire tudjuk igazából felfogni, átélni ezt a misztériumot, sőt, hogyan tudunk úgy cselekedni, mint Jézus. Véleménycikk.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!