en-Így hódítja meg az emberiség a Marsot

24/02/2021

Érkeznek a járművek a vörös bolygóra, az égitestet épp most hódítja meg az emberiség.

Óriási sikert könyvelhetett el a NASA, miután február 18-án sikeresen landolt a Mars felszínén a Perseverance nevű marsjáró. A szerkezet leszállása már önmagában is igen komoly teljesítmény lett volna, ám mindezt tovább fokozza, hogy a manővert önvezető módban végezte el a robot.

A leszállást éppen ezért a NASA csak 7 pernyi rettegésként emlegetette, hiszen a földi irányítás csupán pittyegésekből szerezhetett tudomást arról, hogy sikerült-e a művelet. A szakemberek akkor a nagy távolság miatt beavatkozni nem tudtak a folyamatba, arról viszont gondoskodtak, hogy később megnézhessük, mi is történt pontosan. Az erről szóló videót hétfőn este tette közzé a szervezet.

A leszállás után a Perseverance több mint 30 GB adatot küldött el a Földre, ami mintegy 23 ezer felvételt jelent. A landolásról készült összefoglaló videón jól látni, mi minden történt a művelet során.

Eközben ideiglenes parkolási pályára állt szerdán a Tienven-1 nevű kínai Mars-szonda annak előkészítésére, hogy a következő hónapokban landolhasson a vörös bolygón - jelentette be a kínai nemzeti űrhatóság. A szonda három hónapon át tudományos felderítést végez majd, miközben kamerái és spektrométerei ellenőrzik az előre kiválasztott leszállóhelyet és az időjárást a landolás előkészítésére.

A parkolási pályának a Marstól legtávolabbi pontja 59 ezer kilométerre, míg a legközelebbi 280 kilométerre van tőle. A szonda két marsi nap alatt tesz meg egy kört a bolygó körül. 

A Tienven-1 már 215 napja van úton július 23-i felbocsátása óta, jelenleg 212 millió kilométerre jár a Földtől. A Marsot február 10-én érte el, egy nappal az Egyesült Arab Emírségek Mars-szondáját követően.

A napelemmel működő, golfkocsi méretű kínai Mars-járó a tervek szerint a talajvízből venne mintákat, egykori mikroszkopikus életformák nyomait keresve. A kínai űrszonda sikeres landolásával Kína a második ország lehet az Egyesült Államok után, amely űreszközt juttat a Marsra. A NASA Perseverance Mars-járója február 18-án landolt a vörös bolygón.

Források: HVG Tudomány 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!