en-Ilyen volt a budapesti Vadászati Világkiállítás 

04/11/2021

Kinn voltunk a vadászati világkiállításon, az élmények leülepedtek, jöjjön beszámolónk. 

Lassan két hete fejeződött be az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti kiállítás, mely szeptember 25 és október 14 között volt látogatható a Hungexpon. És amelyen én is részt vettem. Következzenek tapasztalataim, előtte viszont lássunk néhány adatot, hogy megérthessük, miért is volt ez az egész hajcihő.

A kiállítás 75 ezer négyzetméteren, 8 pavilonban, és a Kincsem Park agárversenypályáján helyezkedett el. A 2021-es év legnagyobb természeti kiállítása éppúgy foglalkozott a vadászattal, mint a természet védelmével, a vizes élőhelyekkel, a természetmegőrzéssel és annak jövőjével, a biodiverzitással (biológiai sokféleséggel), a fenntartható természethasználattal, vagy például a solymászattal, az orvvadászattal, a gasztronómiával és az innovációval. 

VR játékok, vagy akár igazi puskával lövés, filmek, élőállat-bemutatók, világrekord és különleges trófeák ismertették Magyarország, Kárpát-medence, Európa és az egész Földünk élővilágát.

Az ország legnagyobb kiállítási akváriumában például 2 méteres és 110 kilós halakkal is találkozhattunk, de lovas és vadászkutyás bemutatók is voltak. A kiállításon, és a hozzákapcsolódó programokon több mint másfél millió ember vett részt. 1000 programelem megrendezésére került sor a világkiállítás húsz napja alatt.5000 ember dolgozott éjjel-nappal azon, hogy minden tökéletes legyen.75 000 négyzetméter épített kiállítást tekinthetnek meg a látogatók.200 ezer fát ültettek el, ezzel tisztelegnek a világkiállítás előtt.500 ezer liter vízben 50 halfaj 3000 egyede volt látható a Hal, Víz és Ember pavilonban.

A világkiállítás ideje alatt két kereskedelmi vásár is megrendezésre került. A FeHoVa (Fegyver, Horgász, Vadász Kiállítás és Vásár), amin a vadászat és a horgászat különféle felszereléseinek és eszközeinek bemutatása mellett idén kimondottan figyeltek a vadászkutyás és lovas témákra is. Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, az OMÉK hazánk legnagyobb, legrégebbi és nagy tradíciókkal bíró́ agrárgazdasági rendezvénye a világkiállítás keretein belül is elérhető̋ volt, itt rengeteg kistermelő is bemutathatta portékáit.

Túlzás nélkül állítható, hogy nagy volt az érdeklődés | Fotó: Magyar hírlap/Egy a természettel
Túlzás nélkül állítható, hogy nagy volt az érdeklődés | Fotó: Magyar hírlap/Egy a természettel

Na, de a tapasztalatokhoz. Én is kimentem az expora. Ahogy beléptünk a kapun, egy óriási szarvasagancsokból formázott szarvasfej fogadott, melynek méretei valóban brutálisak voltak. Ezt követően léptünk be a vadonatúj fogadóépületbe.

Amint megkaptuk a jegyet, megnéztük az állatsimogatót (ami egyszerre volt bemutató is), ahol Magyarországon őshonos álatokkal találkozhattunk.

Majd az A pavilon következett, ahol különböző országok mutathatták be trófeáikat, különleges állataikat, itt voltak aktívabb és kevésbé aktív országok, egyesek egész várakat híztak fel, vagy több száz trófeát, agancsot hoztak, de voltak, akik csak egy bódéból osztogattak prospektusokat.

Két másik csarnokban épp zajlott az OMÉK, ahol az egészen kis, kézműves termelőktől a kimondottan nagy termelőkig képviselték magukat, interaktív játékok, kérdőívek, vagy reklámcikkek formájában mutatták be termékeiket, szolgáltatásaikat.

Egy másik épületben Magyarország vízi élővilágát mutatták be a 2 méter hosszú, 100 kilós halaktól, a vízi növényekig. Ezt követően megnéztük a Központi Magyar Kiállítást, ahol többek között a Seuso-kincs két, a kiállítás témájához illő, vadászatot ábrázoló Hippolütosz-korsója és a Meleagrosz-tál volt kiállítva. Ezeken felül sok magyar állatfaj bemutatását láthattuk itt kis filmekben.

A G pavilonban találkozhattunk díjnyertes trófeákkal, preparátumokkal a világ minden tajáról. Plusz néhány modern fegyvert is meg lehetett nézni, kézbe lehetett fogni. Az épület másik felében egy meglepően nagy agancs és agyar gyűjtemény sorakozott, külön kis szobát szentelve a Magyarországon elejtett, világrekordokat érő trófeáknak.

Az utolsó pavilonban a hagyományos vadászati módokkal ismerkedhettünk meg, volt lehetőség lőni elöltöltős fegyverrel hagyományos ólomgolyót vagy szirti sassal selfiet 

- nagyjából ez mutatja meg, milyen széles skálán mozogtak a programok, elmondható, mindenki talált érdekességet magának.

Ha összegeznem kellene, egészen egyszerűen egy fantasztikus, világszínvonalú kiállítás volt, nagyjából kilenc órát töltöttem kinn és még így se jutott idő az összes programra. 

Kiemelt kép: "Egy a természettel" Vadászati- és Természeti Kiállítás

⭐ Az ilyen ajánlócikkek nem jöhetnének létre Olvasóink nélkül.
Ha segíteni szeretnél, nézd meg,
👉hogyan támogathatsz minket. 👈

EZEKET IS AJÁNLJUK!

As it shows, Tidal wants to catch up to Apple Music and Spotify and with novelties, this has an absolute chance.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!