en-INTERJÚ: Borbély Venczel Tanár Úr

07/03/2020

Újraindul tehát interjúsorozatunk: most Borbély Venczel Tanár Úrral olvashattok egy beszélgetést.

Borbély Venczel:

"Úgy szerettem meg a fizikát, hogy nem adtam fel a nehéz pillanatokban."

  • A Tanár Úr mióta tanít iskolánkban? Hol dolgozott azelőtt, hogy hozzánk érkezett; fel tud idézni egy emlékezetes pillanatot gyermekkorából?
  • 2017. szeptemberétől tanítok a Piarista Gimnáziumban, 2000-2017 között a szentendrei Ferences Gimnáziumban tanítottam. 2000-2016 között fél állásban kutatóként is dolgoztam először a doktori témámon a Műegyetemen, majd egy kis cégnél. Jelenleg is részt veszek kutatásban egyéni vállalkozóként.
  • A fizika tantárgyát sokan tartják bonyolultnak, a Tanár Úr viszont játszi könnyedséggel űzi a fizika oktatását, tanulmányozását. Honnan ered a fizika iránti szeretete?
  • A középiskolában fizika-kémia szakos osztályba jártam. A matematikát viszont jobban szerettem, mint a fizikát meg a kémiát. De nem vettek fel matematikus szakra, ezért matematika-fizika szakra jelentkeztem, ahol csak a fizikus irányra vettek fel. Ezt is Isteni gondviselésnek tartom. Az elején nehéz volt belerázódni a fizika bizonyos részeibe, de az én példám is jól mutatja, hogy ha foglalkozunk valamivel, és nem adjuk fel a nehéz pillanatokban, hanem "műveljük", akkor megszerethetjük azt. Én úgy szerettem meg a fizikát, hogy nem adtam fel a nehéz pillanatokban és most is folyamatosan foglalkozom vele. Ezért tűnik úgy, hogy játszi könnyedséggel űzöm.

  • Mit tart a legfontosabbnak a fizikával kapcsolatban? Mire tanítja - a reál ismereteken kívül - a diákokat ez a tantárgy?
  • A fizika nem csupán egy tantárgy. A fizika a minket körülvevő természet működésének megismerésén keresztül tanít meg minket problémamegoldásra, elemző, szkeptikus gondolkodásra. Arra ösztönöz minket, hogy ne csak a felszínt lássuk (pl. villámlik), hanem ássunk a dolgok mélyére (Miért villámlik?). Ez a kíváncsiság alapvetően benne van az emberben, és ezt fejleszti tökéletesre a fizika. De a fejlődéshez magunkat is hozzá kell tenni, mert sokszor sokkal bonyolultabb egy-egy jelenség, mint aminek látszik.


  • Mit gondol, mi lesz a fizika legjobban kutatott, leginkább felkapott ága a közeljövőben?
  • Erre nehéz válaszolni. Jelenleg elég fontos kutatási irány a világegyetem felfedezése, amely igényli a minket is felépítő anyag részletes felépítésének megismerését. Vagyis a legnagyobb méretek megismerése a legkisebb alkotóelemek és a köztük lévő kölcsönhatások megértésében rejlik. Úgy gondolom, hogy van még rengeteg ismeretlen információ ebben a témában. Van még sok olyan jelenség, amit az elméleti fizikusok és a matematikusok csupán megjósoltak, és még kísérleti bizonyításra vár. Ezekben a témákban várhatóak újabb áttörések, és azok juthatnak leginkább reflektorfénybe. 

Interjút készítette: Szederkényi Pál, Ókovács Benedek

Fényképek: Ókovács Benedek

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!