en-Itt a vége: Nagy- Britannia pénteken éjfélkor kilép az EU-ból

01/02/2020

Az Európai Parlament képviselői szerdán, brüsszeli kétnapos plenáris ülésükön tartott szavazáson jóváhagyták Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást. Ez azután történt, hogy az Egyesült Királyság Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője letétbe helyezte a Brexitről szóló megállapodást brit részről megerősítő ratifikációs okmányt az Európai Unió Tanácsánál Brüsszelben. 

"Nagy-Britannia mindig is sereghajtó volt az Európai Unió számos sarkalatos integrációs folyamatában"

- ezt Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök állapította meg egyik alsóházi felszólalásában. Hozzátette még: az elmúlt három évtizedben sokszor hallotta európai barátaitól, hogy Nagy-Britannia csak félszívvel tagja az EU-nak, hiszen kimaradt például a valutaunióból, nem tagja a schengeni övezetnek, és nagyon sokszor igyekezett útját állni bizonyos kollektív uniós célkitűzéseknek.

Boris Johnos konzervatív miniszterelnököt fölényesen választották meg az év végi választáson Nagy-Britanniában, ezzel felkerült a pont az i-re.
Boris Johnos konzervatív miniszterelnököt fölényesen választották meg az év végi választáson Nagy-Britanniában, ezzel felkerült a pont az i-re.


Johnson e megállapítását tények támasztják alá, így amikor a brit EU-tagság pénteken brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik, Nagy-Britannia több uniós integrációs szervezetből nem lép ki - mivel soha be sem lépett ezekbe.

Uniós részről az Európai Parlament szerda délután tartandó szavazásával fejeződött be a kilépési megállapodás jóváhagyási folyamata. A megállapodást 621 szavazattal, 49 ellenében, és 13 tartózkodás mellett fogadták el.  

Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britannia több éves halogatás után, 2020 január 31-én, pénteken éjfélkor hivatalosan is kilép az Európai Unióból. Ezzel az európai állampolgárok száma több,mint 65 millióval kevesebb lesz. 


FORRÁS: PORTFOLIO.HU

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!