en-Izrael csőbe, illetve alagútba húzta a Hamászt

18/05/2021

A rakétacsapások után Izrael bekeményített: fegyvereseivel letarolta a Hamász terrorszervezet által birtokolt régiókat. 

Péntekre virradó éjszaka az izraeli hadsereg újságíróknak küldött üzenetekben és a Twitteren is bejelentette, hogy szárazföldi egységei megkezdték a bevonulást a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász uralta Gázai övezetbe. A hírt a hadsereg szóvivője, Jonathan Cornicus alezredes is megerősítette - írta meg a The New York Times után az Index

Ezután több nemzetközi sajtóorgánum azonnal felhívta figyelmet a várható invázióra, de órákon belül korrigálniuk kellett, 

az izraeliek ugyanis egyáltalán nem indították el a szárazföldi offenzívát. 

Valójában csak tüzérséggel lőttek gázai célpontokat, és légitámadásokat indítottak.

Péntek délután néhány izraeli lap már azt közölte, hogy a téves információközlés egyáltalán nem volt véletlen. Az akció célja az volt, hogy a Hamász fegyvereseivel elhitessék, az offenzíva valóban elindult.

A palesztinok a hírek miatt a Gázai övezet északi részén lévő alagútrendszerbe menekültek, amelyet százhatvan izraeli gép kezdett el azonnal bombázni.

Az izraeli 12-es csatorna haditudósítója szerint

így váltak az alagutak halálos csapdákká a gázai terroristáknak.

Szerinte a külföldi sajtó félrevezetése "megtervezett húzás" volt. 

Palesztin rakétatámadás helyszíne az izraeli Ramet Ganban 2021. május 14-énFotó: Amir Levy / Getty Images Hungary
Az izraeli rendőrség próbálja feloszlatni az Al-Aksza mecset "védelmére" összegyűlt muszlim hívőket. | Fotó: Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images
Az izraeli rendőrség próbálja feloszlatni az Al-Aksza mecset "védelmére" összegyűlt muszlim hívőket. | Fotó: Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet hétfőn ultimátumot intézett Izraelhez. Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet és a Népi Front katonai szárnya rakéták képeit tette közzé, és egy visszaszámláló órát is megjelentetett a fenyegetésével. Közben Askelónban, a Gázai övezettől északra fekvő városban rakétatámadástól tartva megnyitották az óvóhelyeket, és a Gázai övezet környékén felszólították a szülőket, hogy azonnal vigyék haza gyermekeiket az oktatási intézményekből.

Az ultimátum lejárta után hétfő délután rakétákat lőttek Jeruzsálem irányába, miközben a rádió felszólította a lakosságot, hogy a célba vett területeken vonuljon az óvóhelyekre.

A rakétatámadásokra válaszolva az izraeli hadsereg válaszcsapásokat indított, amelyekben az eddigi jelentések szerint kilenc ember, köztük három gyermek vesztette életét. Az egyik áldozat a Hamász egy parancsnoka lehetett, az ő likvidálását vélhetően célzott akció keretében végezte el a katonaság.

Csütörtökre virradóra először Izrael északi részén is megszólaltak a légvédelmi szirénák, eddig csak az ország déli régiói voltak veszélyben a Gázai övezetből kilőtt rakétáktól. A legfrissebb adatok szerint hétfő este óta mintegy 1500 rakétát lőtt ki a Hamász Izrael területére, s bár az égből becsapódó eszközök elől az izraeli Vaskupola rakétaelhárító rendszer és az óvóhelyek menedéket nyújtanak, beszámolók szerint több, a rakétatámadások állandó veszélyétől mentes izraeli városban lincshangulat lett úrrá.

A kérdés: lesz-e háború? 

Az MTI szerda esti jelentése szerint az ország több helyén zsidó és arab csoportok járják az utcákat, hogy önbíráskodással álljanak bosszút a másik csoport tagjain. Az észak-izraeli, zsidók és arabok által vegyesen lakott Akkóban életveszélyes állapotban szállítottak egy meglincselt zsidó férfit a nahariai kórházba.

Pénteken összesen 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé, közülük 30 még az övezet területén ért földet a Kan közszolgálati rádió péntek reggeli jelentése szerint. Az izraeli hadsereg szerint hétfő óta ezzel összesen több mint 2000 rakétát lőtt ki a Hamász.

Hedi Zilberman, a hadsereg szóvivője reggel bejelentette, hogy izraeli egységek mintegy ezer lövedéket indítottak az övezet felé éjjel repülőgépekről, ágyúkból és harckocsikról. A mintegy 90 százalékos hatékonysággal működő Vaskupola légvédelmi rendszeren áthatoló rakéták becsapódásai miatt nyolc embert kellett kórházba szállítani. 

Az izraeli konfliktus kitörésének okairól itt írtunk korábban. 

Kiemelt kép: Az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszere megsemmisíti a Gázai övezetből Izrael felé indított rakétákat 2021. május 12-én. Fotó: Amir Cohen / Reuters

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!