en-Kim Dzsongun lezáratta Phenjant, 2 embert kivégeztetett

01/12/2020

Észak-Korea diktátora a koronavírussal indokolja a lépéseket.

Kim Dzsongun teljesen lezárta Észak-Korea fővárosát, Phenjant, betiltotta a tengeri halászatot és két embert is kivégeztetett a koronavírus-prevenció jegyében - mondták el dél-koreai hírszerzők az ország parlamentjének az NBC beszámolója szerint.

A hírszerzők úgy fogalmaztak, hogy Kim Dzsongun "túlzó dühhel" és "irracionális intézkedésekkel" reagál a pandémiára, hogy elkerülje a gazdasági és egészségügyi katasztrófát országában. Észak-Korea egészségügyi ellátórendszere nagyon rossz állapotban van, így a járvány hatalmas pusztítást tudna okozni az országban.

Állítólag egy befolyásos pénzváltással foglalkozó vállalkozót is kivégeztek, aki az észak-koreai kormány szerint felelőssé tehető az észak-koreai devizaárfolyam romlásáért. Rajta kívül egy hivatalnokot is kivégeztek, aki állítólag illegálisan árucikkeket importált külföldről.

A halászatot azért tiltották meg, mert nem akarják, hogy "valaki megfertőzze koronavírussal a vizet" - állítják a hírszerzők.

Kim Dzsongun az információik szerint lezárta Phenjant és Dzsagang-tartományt is, hogy megelőzze a koronavírus terjedését. Ezen kívül egy hackertámadáson keresztül megpróbálták ellopni Dél-Koreából egy vakcina fejlesztési anyagát is.

Észak-Korea továbbra sem hajlandó elismerni, hogy akár egyetlen egy koronavírusos esetet is találtak volna az országban. A hivatalos számokat nemzetközi szakértők erősen kétségbe vonják. Az észak-koreai határok egyébként január óta le vannak zárva, még legfőbb kereskedelmi partnerük, Kína felé is.

Forrás: Portfolio.hu

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!