en-Klaus Johannis és a "szörnyű félreértés"

06/05/2020

Vélemény rovatunkban már többször szóba került az olykor nehézkes román-magyar kapcsolat ügye, például tavaly nyári,  KÜLVILÁG - Gyalázat az Úz völgyében című cikkünkben. Sajnos újabb diplomáciai botrányról kell beszámolnunk.

Klaus Johannis román államfő magyar köszönéssel gúnyolódott politikai ellenfelein, miután a román parlament alsóháza hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómia-statútumát. Az államfő sokakat megbotránkoztató nyilatkozatában egyenesen azzal vádolta meg a szociáldemokratákat, hogy oda akarták adni Erdélyt a magyaroknak egy titkos paktumban. Kijelentéseit magyarellenesnek, gyűlöletkeltésnek minősítette az RMDSZ és bocsánatkérésre szólította fel a román elnököt.

Ahogy az várható volt, a román parlament felsőháza szerdán ismételten, negyedszer is elutasította a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezetet, csak az RMDSZ kilenc szenátora szavazott igennel.

Klaus Johannis, Románia elnöke
Klaus Johannis, Románia elnöke


Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt vezetősége a teljes erdélyi magyarság elleni támadásnak értékeli Klaus Johannis román államfő magyarellenes nyilatkozatát.

"Civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas Klaus Johannis államfő nyilatkozata

- reagált még szerdán Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Hozzátette, Magyarország abban érdekelt, hogy jó kapcsolatot tartson fenn Romániával, ez a magyar közösség és a gazdasági partnerség miatt is fontos.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter

Izsák Balázs, az autonómia-tervezetet kidolgozó Székely Nemzeti Tanács elnöke gyűlöletbeszédnek minősítette a román államfő üzenetét, és azt szeretné, ha Klaus Johannis megnyilvánulása nem maradna következmények nélkül.

Úgy fogalmazott, Székelyföld autonómia-statútuma építő jellegű törvénytervezet, amely maga mögött tudja a közösség támogatását, így azt az elutasítás ellenére ötödször is a román törvényhozás elé terjesztik

Klaus Johannis olyan mélységekbe ereszkedett az önhibájukon kívül Romániához csatolt magyarok nyíltan történő kigúnyolásával, amit legutóbb a rendszerváltás előtt, a falurombolások idején láthattunk csak. Persze, Romániában nem túl stabil az állam: az elmúlt tíz év alatt 5 kormány váltotta egymást és szinte folyamatosan belpolitikai válságokról hallani. Romániának 2012 óta már 12 miniszterelnöke volt, volt olyan köztük, aki mindössze tizenhárom napig volt hivatalban. (Mihai Fofor, 2018. január 26 - 2018. január 29.) Jobb lenne, hogyha a magyarok sértegetése helyett ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésével foglalkozna a román vezetés. Persze megérkezett a reakció is: "Félreértették Johannis szavait, sőt, szándékosan kiforgatták..."


Forrás: hirado.hu


Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!