en-Koronavírushírek: itt az orosz vakcina, így áll ma Magyarország

02/02/2021
A szentpétervári vakcinagyárban | Fotó: Olga Maltseva / AFP / Telex
A szentpétervári vakcinagyárban | Fotó: Olga Maltseva / AFP / Telex

Ma 40.000 adag Szputnyik V vakcina érkezett, közben már majdnem minden egészségügyi dolgozót beoltottak - írta meg az Index az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója után. 

A nyugati oltóanyagok mellett orosz és kínai vakcina is érkezik Magyarországra. Előbbiből 1 millió, utóbbiból 2,5 millió ember oltására elegendő adag. Az orosz vakcinából húszezer ember oltására elegendő dózis lépte át a határt a mai napon - közölte az operatív törzs keddi tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az Index idősotthonokra vonatkozó kérdésére reagálva elmondta: amint elég embert sikerül beoltani, visszaállhat a régi rendszer a működésükben. E hét csütörtöktől indul a regisztrált legidősebbek, tehát a 89 évnél idősebbek oltása.

  • E hét csütörtöktől indul a regisztrált legidősebbek (89 évnél idősebbek) oltása.
  • Az oltási tervet módosították a kevesebb beérkezett vakcina miatt.
  • Hamarosan érkezik újabb Moderna-szállítmány.
  • 1080 háziorvosi praxis kaphat Moderna-szérumot, az eljárás az influenzavakcinákkal megegyező.
  • Az egészségügyi dolgozók nagyságrendileg 93 százaléka már kapott oltást, azok pedig, akik kimaradtak, a továbbiakban is a kórházi oltópontokon kell jelentkezniük.
  • Az idősotthonokban, szociális intézményekben 1805 helyen oltottak, és 64 helyszínen volt arra szükség, hogy elhalasszák az oltást.
  • Az orosz vakcinából ma már 20 000 ember oltására elegendő dózis érkezik.

György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője a keddi operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, lezárták az első két legveszélyeztetettebb célcsoport oltását.

Az egészségügyi dolgozók 93%-át oltották be.

Aki még nem igényelte közülük a vakcinát, az ezt követően is megteheti - tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy idősotthonokban élőket is beoltották. 64 idősotthonban még a fertőzés ottani jelenléte miatt nem tudtak oltani, de erre is sor kerül majd - tette hozzá. Magyarországon egyébként ma kevesebb, mint 600 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ami kimagaslóan jó adatnak számít.

Biztonságos a Szputnyik?

Röviden: igen. Ma a Lancet című neves tudományos folyóirat publikálta vizsgálatainak eredményét, melyek kimutatták: 91, 6%-os hatékonysággal számolhatunk, ha a Szputnyikot választjuk. Mialatt Magyarországra megindult a 2 millió adag kiszállítása (a negyvenezer tesztadaggal), már Németország és Franciaország is az orosz és kínai vakcinák felé kacsingat: egyre több a támogató nyilatkozat, az EU egészségügyi hatósága is vizsgálja a szert. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!