en-Legalább március 1-ig maradnak a korlátozások

28/01/2021

Március elsejéig marad a digitális tanrend és a kijárási tilalom esténként. Olvasd vissza élő cikkünket.

11:45

Véget ért a Kormányinfó, köszönjük, hogy velünk tartottatok!
Források: index.hu, Magyarország Kormánya Facebook

11:40

A Facebook cenzúra megszegi a klasszikus liberalizmus elveit, lábbal tiporja a véleményszabadságot, ugyanis önkényesen ítéli meg a véleményeket. Ezért készül a "Lex Facebook" törvény.

11:32

A miniszter politikai kérdésekre válaszol, ezeket az oldalunk nem közli a politikasemlegesség jegyében. 

11:27

A nagy tech-cégekkel kapcsolatban kijelentette: nem lehet az, hogy a közösségi platformok a szólásszabadságot veszik semmibe. Ezeket az országoknak kell kezelniük.

11:26

Az ukrán-magyar kapcsolatokat jellemezve kijelentette Gulyás Gergely: "Bizonyos alapvető, határon túli magyarokat érintő döntésekben a kormány nem fog soha engedni". Ilyennek sorolta az ukrán nyelvtörvényt, amíg az ukrán kormány nem vonja vissza a magyar nyelvhasználatot ellehetetlenítő törvényt, a magyar kormány blokkolni fogja a NATO-csatlakozási eljárást. 

11:23

A kínai Sinofarm vakcinából - az engedélyezés után - 500.000 adag érkezhet, még februárban. Naponta több tucat magyar hal meg, ezért nem lehet késlekedni - emelte ki a miniszter. 

A vakcinacégek ellen egyelőre nem kezdeményeznek jogi eljárásokat, ugyanis ezeket pótcselekvésnek tartja a kormány. A cél a vakcina megszerzése: mondta a miniszter. Gulyás Gergely jelezte, a kormány nem vesz részt az ellenzék rendkívüli ülésén, ugyanis nem vesznek részt pártpolitikában, amíg a járványkezelésre kell fókuszálni. 

11:20

Az érettségiző diákok egyenlőre nem mehetnek vissza, remélhetőleg márciustól már enyhülhetnek a szabályok. A kormány továbbra is meg fogja hosszabbítani a rendkívüli jogrendet, hiszen a kijárási tilalom is csak így rendelhető el. Magyarország biztosítani szeretné a védekezéshez szükséges lépések bevezetésének lehetőségét. 

11:17

A kormány együttműködik az Európai Unióval, és köszöni az összes EU-s vakcinát, de ez kevés a gyors átoltottsághoz. Gulyás Gergely reagált a Varga Judit igazságügyi minisztert illető vádakra: szerinte a miniszter mindent tételesen cáfolt, a sajtó képviselőit pedig az információk helyes továbbadására kérte. A miniszter szerint sok médiának nem számít a valóság, nem korrektek. 

11:13

"Oroszországnak köszönetet mondunk" - mondta Gulyás Gergely, és újra aláhúzta, hogy összesen 1 millió vakcinát vásárolt a kormány. Az európai engedélyezési folyamata is zajlik, így hazánk az első az egész EU-ban. A felesleges, illetve megmaradó, fel nem használt vakcinák szabályozásával kapcsolatban azt válaszolta

"A jelenlegi helyzetben a valóságtól elrugaszkodott feltételezés, szeretnénk, ha már a felesleges vakcinákkal kellene foglalkozni'" 

11:10

Teljes a szakmai konszenzus abban, hogy a korlátozásoknak maradniuk kell. Ha most kinyitnánk, 3 hét múlva lehet, hogy újra zárni kellene. - így válaszolt a kancelláriaminiszter újságírói kérdésre. Az RTL Klub kérdésére Gulyás Gergely válaszolt: "A kormány nem vett el iparűzési adót, hanem a városok bevételének elenyésző részt csoportosította a kisvállalkozóknak. Úgy gondoljuk, hogy a legjobb, ha több pénz marad a vállalkozóknál, és természetesen igyekszünk támogatni és tárgyalni az önkormányzatokkal. "

11:08

Újságírói kérdések: Gulyás Gergely elítélte Hiesz György gyöngyösi polgármestert, aki január elején soron kívül oltatta be magát és feleségét. A városvezető nem tartozik a veszélyeztetett korosztályba, ezért semmivel nem igazolható a tette - mondta Gulyás.

11:06

A kormány 45 milliárd Forinttal támogatja az ország minden területén található kisboltokat, üzleteket. A közszolgáltatásoknak mindenhol elérhetőnek kell lenniük - mondta el a miniszter. Az egyedi pályázati rendszer részletei hamarosan megjelennek, a Magyar Falu Program keretében. 

11:04

Március 1-ig továbbra is érvényben maradnak a szabályok. Gulyás Gergely szerint a kormány tegnap meghallgatta az operatív törzs jelentését. Eszerint sikerült kordában tartani a járványt, de enyhítés most csak rontana a hazai járványhelyzeten. Nyugat-Európában a magyarnál szigorúbb szabályok vannak érvényben. Idehaza tehát maradnak az eddigi rendelkezések.

11:02

A vendéglátók kérésére a bértámogatások kifizetését felgyorsítja a közigazgatási hivatal. Ha lesz lazítás, először a vendéglátóhelyek fognak kinyitni. 

11:00

Gulyás Gergely: A 70 százalékos átoltottságot mindenképpen el kell érni. A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint az orosz vakcinából február végén 300.000 adag érkezhet. Mindenki eldöntheti, hogy milyen vakcinát adat be magának, de ahhoz, hogy választani lehessen, a kormány minden olyan vakcinát engedélyez átmenetileg, amelyet a NNK már ellenőrzött és már több, mint 1 millió embert beoltottak.

10:50

Hamarosan kezdünk! A COVID elleni orosz vakcina ügyéről, szükségességéről itt írtunk. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!