en-Megérkezett az első kínai vakcinaszállítmány, felpörög az oltás itthon

13/02/2021
Folyamatosan érkeznek a vakcinák az országba | Fotó: ORIGO/MTI/Máthé Zoltán
Folyamatosan érkeznek a vakcinák az országba | Fotó: ORIGO/MTI/Máthé Zoltán

Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, köztük az első Kínából. Az utóbbi vakcinát a hatósági ellenőrzés után a háziorvosok adhatják be - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

823 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 389 622 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 85, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 13 837 főre emelkedett.

A GYÓGYULTAK SZÁMA FOLYAMATOSAN NŐ, JELENLEG 298.773 FŐ, AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA 77.012 FŐRE CSÖKKENT.

3979 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen - mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. 

Több, mint félmillió vakcina érkezett ma

550.000 darab, azaz 275.000 ember beoltására elegendő vakcina érkezett a mai napon Kínából. A Sinopharm vállalat készítményeit az újrainduló magyar légihídon hozta meg a magyar légierő teherszállító gépe. Az oltást a világ 14 országában engedélyezték eddig, például a szomszédos Szerbiában, ahol már 600.000 embert, köztük sok vajdasági magyart is beoltottak vele. Eddig világszerte 30 milliónál is több embert oltottak be ezzel a vakcinával, de még biztonsági ellenőrzések is várnak a hazánkba érkezett oltóanyagszállítmányra.  

A héten a Pfizer vakcinájából is több, mint 100.000 adag érkezik, több szállítmányban. Zajlik a legidősebbek és az idősotthonok lakóinak beoltása, a Szputnyik V vakcinával is, így ezen a héten nagy mértékben gyorsulhat fel a vakcinációs folyamat. 

Forrás: ORIGO, koronavírus.gov.hu


EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!