en-Minden, amit a Hableányról tudni kell

08/06/2019

Minden, amit a Hableány történetéről eddig tudni lehet.


IDŐVONAL 

  1. 2019. május 29-én este felborult és másodpercek alatt elsüllyedt a Hableány nevű sétahajó a Parlamentnél, miután összeütközött a Viking Sigyn nevű nagy szállodahajóval.
  2. A sétahajón 33 dél-koreai és a 2 fős magyar személyzet utazott. Hét túlélőt találtak. A tragédia másnapján hét holttestet emeltek ki a vízből, további 21 ember sorsáról nem lehetett tudni.
  3. A mentőakciót hamar megkezdték, de a rossz látási viszonyok és főként a víz folyamatos emelkedése miatt ez nem volt egyszerű feladat.
  4. A Dunában 9 méter mélyre süllyedt roncsot az erős sodrás miatt a búvárok napokig nem tudták megközelíteni.
  5. A Hableánynak ütköző szállodahajó kapitányát, az ukrán Jurij C-t halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésének gyanújával tartóztatták le.
  6. Szöul kiemelt figyelemmel követte a mentést. Tisztviselőket küldtek Magyarországra, és a külügyminiszter is ideutazott.
  7. Több nappal a tragédia után búvárok hoztak fel holttesteket a hajóroncsból, illetve a Duna különböző szakaszain találtak áldozatokat, például a Budapesttől kb. 100 kilométerre lévő Hartán is.
  8. A napokban érkezett meg a kiemelés helyszínére a Clark Ádám emelődaru, várhatóan ezzel fogják kiemelni majd a roncsot, amihez már búvárok is leereszkedtek. 

Itt az ütközés pillanata látható:


FORRÁS/INDEX.HU, ORIGO, 24.HU, 444.HU, 888.HU, PESTI SRÁCOK.HU/

Ez egy régi cikkünk. A benne szereplő információk pontosságukat veszthették. Ezekért elnézésedet kérjük. 

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!