en-NAPI KORONA 7

27/03/2020

Már a második iskolai hét telt el a digitális munkarend bejelentése óta. Ennek apropóján hozzuk a legfrissebb koronavírus-infókat!

A világon már 530 ezer körül van a fertőzöttek száma. A vírus terjedése jelentősen gyorsul, csupán 2 nap kellett, hogy 400 000-ről 530 000 fölé emelkedjen ez az adat. Már 24 ezernél is többen haltak meg. A gyógyultak száma már megközelíti a 125 ezer főt. Magyarországon lassult a növekedési tendancia, ma jelentették a 300. fertőzöttet. A halottak száma stagnál, 10 halálos áldozatról van információ, ők mindannyian többszörösen krónikus betegek voltak. 

A mai napon a kormány ismét fontos intézkedéseket hozott. Bár a hivatalos vészhelyzet megszűnt pár napra, miután a parlamentben az ellenzék nem szavazta meg a meghosszabbítást, a kormány ma rendelte el az egész ország területén a kijárási tilalmat. A tilalom előzetesen holnaptól két hétig van bejelentve. Az emberek vásárolhatnak, szűk körben családi esküvőt, temetést is tarthatnak, az élelmiszerboltok, gyógyszertárak nyitva maradhatnak. Nem lehet azonban az utcán csoportosan megjelenni, aki ezt teszi, pénzbírsággal sújtják. 

Hétfőtől az országos kórházak élére katonai parancsnokok kerülnek. Az ő feladatuk a járványügyi intézkedések betartatása lesz. Közben rohamtempóban épül a járványügyi mobilkórház: az intézményben szükség esetén 150 beteget tudnak kezelni. A nagyobb budapesti kórházak elé elővizsgáló sátrakat, katonai létesítményeket építenek fel, hogy szűrhessék a betegeket. 

Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette, a közeljövőben több tucat teherszállító gép érkezik Kínából védőfelszereléssel. Pár napja az első nagyobb szállítmány is megérkezett: a repülőgép 86 lélegeztetőgépet, 3 millió szájmaszkot és 100 ezer védőruhát hozott, amit a magyar kormány vásárolt. További 15 milliárd forintot haladéktalanul átcsoportosít a kormány a védekezésre, de a költségvetésben nincs felső határ megszabva a járványügyi védekezéshez. Ez azt jelenti, ha a helyzet súlyosbodik, a kormány újabb tízmilliárdokat csoportosíthat át. 


A kormány közben betiltotta az országból való kivitelét egy, a koronavírus ellen hatékony alapanyagnak. Az országban ezzel foglalkozó cég vezetője jelezte, jelenleg 2 millió 200 ezer beteget tudnak ellátni készleteikkel, ha szükséges. 

Spanyolországban annyi a beteg, hogy az orvosoknak kell dönteniük,kit hagynak életben. A spanyol és francia ellátórendszer is feladta a küzdelmet. Amerikában már több a fertőzött, mint Kínában volt: a tempó egyre gyorsabb lesz. 

A legfontosabb továbbra is a személyes kontaktusok számának csökkentése. Ezért is fontos, hogy maradjunk otthon

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!