en-NAPI KORONA 9

14/04/2020

"Az április 15-i adatok szerint 1579 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Ebben a számban benne van minden egyes beteg, a már meggyógyultak és a meghalt betegek egyaránt.

A koronavírus miatt eddig 134-en haltak meg, míg a betegségből összesen 192-en gyógyultak fel.Ez azt jelenti, hogy az aktív esetek száma 1253.

Ez azért fontos, mert egy napja 1512 regisztrált megbetegedés mellett 122-122 halott és gyógyult volt, ami 1268 aktív beteget jelent.

Vagyis Magyarországon április 15-én először csökkent az aktív betegek száma." - írta meg a mai napon az ORIGO. A jó hírek ellenére azonban Európában továbbra is tombol a járvány. Magyarországon ugyan az elmúlt napokban laposodott a járványgörbe, de több északi országban is, például Dániában, vagy Svédországban is elszabadult a vírus. 

Folyamatosan érkeznek Magyarországra a védőfelszerelések - ma több mint 10 millió maszk érkezett
Folyamatosan érkeznek Magyarországra a védőfelszerelések - ma több mint 10 millió maszk érkezett

Svédország esete különleges a vírus történetében, mivel a svéd kormány másik utat választott a járványkezelésre, mint a világ többi országa. A szigorítások helyett minden hétköznapi tevékenységet szabadon hagytak, hogy a lakosság gyorsan átessen a járványon. Azóta azonban több tanulmány is kimutatta: nem jó ötlet az úgynevezett "nyájimmunitás"-ra alapozni a védekezést. Svédországban közel 25 ezer igazolt fertőzöttről, illetve 3000 halálos áldozatról jelentettek. Az északi országban az egészségügyi ellátórendszer összeroppant, legutóbb az keltett világszerte botrányt és felháborodást, hogy a svéd egészségügyi miniszter kijelentette:

a 60 év feletti krónikus betegségben szenvedő, illetve a 80 év feletti koronavírusos fertőzöttek nem számíthatnak az állam ellátására, tehát nem kaphatnak lélegeztetőgépet, ha esetleg szükségük lenne rá.

Dániában sem túl szigorúak a szabályok, mától például ismételten elrendelték az oktatást az országban. Szakértők szerint ez korai lépés volt, mert a szabályok enyhítésével visszaeshet az ország a vírusba. 

Az elmúlt napokban sok új megbetegedés történt hazánkban a fővárosi Pesti úti idősek otthonában. Az idősotthonban közel 300 fertőzöttet jelentettek, illetve mintegy 15-en hunytak el a betegség következtében. A napokban a  honvédség vegyi zászlóalja fertőtleníti a teljes idősotthont.

Így szállították el a megbetegedetteket az idősotthonból.
Így szállították el a megbetegedetteket az idősotthonból.

A világon jelenleg 1 997 000 fertőzöttről és 127 ezer halálos áldozatról tudni. 

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!