en-Október 23.

21/10/2018

Október 23. Miről is emlékezünk?

  • Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be november 10-én.
  • Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott szabadságharca így végül elbukott.

Október 23-ról iskolánkban csütörtökön volt megemlékezés, melyet a 11/a osztályszervezett és készített el. Az előadásban felcsendült Márai Sándor: Mennyből az angyal verse is, ami tSzesztay Ákos előadásában láthattunk. Több jelenet is bemutatkozott az akkori időkből, például egy olyan kihallgatás, ami az ÁVH módszereivel tettek meg.

Íme, néhány program az ünnepi hosszúhétvégéből:

Október 23 (kedd)

09.00
Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth téren

10.00-17.00
Szent Korona látogatása az Országházban
Az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát

15.00
Orbán Viktor miniszterelnök beszéde a Terror Háza Múzeumnál

20.00
Szabadságkoncert 1956 a Millenáris B csarnokban
Fellépők: Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és az Anna and the Barbies


Források: -Kormány.hu

                  -utisogo.hu


Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!