en-Óriásharcsák és kommunisták: Laosz

04/02/2021

Hosszú szünet után ismét folytatódik a kevésbé ismert országok rovat! Ebben a részben a távol-keleti Laosz államáról gyűjtöttük össze a legérdekesebb tudnivalókat. Élvezzétek az utazást!

Hol van?

Laosz az Indokínai-félszigeten található, Vietnam és Thaiföld közé préselődik be. Északi részén főleg hegységek, déli részén pedig alföldek találhatóak. Mivel a trópusi monszun éghajlati övben fekszik, sok csapadékra kell számítani az év jelentős részében. Hőmérséklet: meleg van, pára van (néha nincs), hideg nincs, hó ritkán esik (akkor is a hegyekben).

Történelem (avagy szívás):

Laoszban a lao népcsoport őshonos. A középkor folyamán a Khmer Birodalom egyik állama volt, majd Lang Xang (Millió Elefánt) királyságához tartozott. Ezután több részre esett szét, melyeket Sziám, illetve Vietnám kényszerített vazallusi függésbe. Függetlenedni nem volt idő, ugyanis a franciák a 19. század végén elfoglalták, és gyarmatukká tettél Laoszt. Ekkor igazán vidám évtizedek következtek Laosz történelmében. Az ország a brit és francia gyarmatok ütközőállama lett, állandóak voltak a belső lázadások, elmaradott volt az infrastruktúra. A második világháború következtében a japánok foglalták el, majd kivonulásuk után a gyorsan függetlenedő Laosz újra francia befolyás alá került. Végül 1954-ben végleg sikerült kiválni a francia uralom alól, és megalakult Laosz Királyság. Idegen hadsereg azonban még sokáig állomásozott az országban, mivel az belesodródott a vietnámi háborúba. 

Balra fent az ország utolsó királya
Balra fent az ország utolsó királya

A laoszi Pathet Lao kommunista párt támogatta az Észak Vietnámi csapatokat, akik betörtek az országba és 1975-ben legyőzték a Királyi Hadsereget,

és elfogták a királyt (Szavangvatthana király további sorsa ismeretlen, valószínűleg egy átnevelő táborban halt meg). Az állam neve napjainkig Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság, az ország pedig a Kommunista Párt irányítása alatt éli mindennapjait.

Gazdaság, röviden, tömören:

Mint az elmaradott országok többségében, itt is a mezőgazdaság a meghatározó ágazat. Meglepő módon melyik terményt termesztik a legtöbb földön? Természetesen a rizskereskedelmének több mint 80%-át Kínával, Vietnámmal és Thaifölddel bonyolítja le. Szomorú adat, hogy az országnak nincs saját vasútvonala (egy 3,5 km-es, Thaiföldre vezető rövid szakaszt leszámítva), a közlekedés nagy része a vízen keresztül zajlik.

A Vat Phou templomkomplexum | Fotó: vatphou.com
A Vat Phou templomkomplexum | Fotó: vatphou.com

Kultúra és művészetek:

A legfőbb vallás a buddhista, így az országban található "megnézendő dolgok" nagy része ehhez a valláshoz kapcsolódik. Ez alól kivétel a Vat Phu templomkomplexum, ami a hindu építészet remekműve.

A legismertebb népi hangszer a khaen, mely egyfajta szájorgonaként használható.

Khaen zenekar
Khaen zenekar

A laoszi ételspecialitások közül kiemelendő a larb. Ez lényegében csirke/marhahúsos saláta lime-lével. A larbot szigorúan két ujjal kell enni, majd egy csípős salátalevéllel együtt ajánlott a befalása. Kedvelt ételek még a sült béka, sült denevér, sült patkány, és a sült helyett sűrű tehénvér. Nyammm.

A laoszi népviselet is különlegesnek számít, a szavak helyett azonban ezt inkább a képek mutassák meg: (kattintásra nagyobbra nyílnak a képek!)

Érdekességek

A Mekong folyóban él a világ legnagyobb édesvízi hala, a mekong harcsa. Ezen kívül még rengeteg ritka és veszélyeztetett állatfaj él Laoszban: többek között a gaur (bivalyféle), az ázsiai aranymacska, szaola (vietnámi antilop), laoszi sziklapatkány és a ködfoltos párduc.

Kapás volt. A mekong harcsa
Kapás volt. A mekong harcsa

That Muang Sing - Ezt az ünnepséget telihold idején tartják. Az utcákra bevásárló kosarakat és műanyag zsákokat akasztanak ki, amibe az isteneknek szánt ajándékokat teszik. 

Országbemutató-sorozatunkban már írtunk Fehéroroszországról és Naururól is. Döntsd el Te, hogy miről írjunk legközelebb!


A szavazás lezárult. Köszönjük a szavazatokat.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!