en-Összegyűjtöttünk minden idei fontosabb iskolai programot!

17/06/2020

Elérkezett a tanév vége. Olvassuk el a teljes idei programlajstromot!

A 2019/2020-as tanév szeptemberén, a Kornis Gyula szobor avatóján senki sem gondolhatta volna, hogy mennyire rendhagyó évünk lesz. Ilyen mértékű iskolai leállás nem volt a magyar történelemben, ha a háborúkat nem számítjuk. A csonka év viszont még januárban, de februárban sem merült fel senkiben sem. Aztán március idusán, a növekvő veszély és az egyre több hír közepette felfüggesztették a normál iskolai tanrendet, a diákok és tanárok a digitális térbe költöztek. Annyit elmondhatunk erről a 3 hónapról, amit eddig így töltöttünk, hogy vannak előnyei, könnyebbségei, de bizony vannak hátrányai is. Ez alatt a  3 hónap alatt digitális kiképzést kaphatott mindenki, viszont a személyes kontaktusok hiányának voltak árnyoldalai is. 

Az év viszont lezárult, nem hosszabbodik meg egy perccel sem a tanévünk. Álljon itt egy lista az idei nagyobb programokról, vessünk számot:

- szeptember első tanítási napján a Veni Sancte mellett felavattuk az iskola új szobrát, Kornis Gyula minden reggel fogadja az érkező diákokat. 

- Az év első kémia óráját már a megújult kémia laboratóriumban tarthattuk.

- Az év első heteiben az új osztályfőnökünkkel vágtunk neki tati kiréndulásunknak, amiről híreket a "Rólunk" fül alatt találsz.

- Október közepén pályaorientációs napot tartott az iskola, amin minden diák saját igényei és tervei szerint vehetett részt.

- Október végén iskolánkba látogatott Pedro Aguado, a Piarista Rend generálisa.

- November 26-án kezdődött az Arcélek című, tanárokat bemutató nagysikerű beszélgetéssorozat, aznap este Christian-party volt a Díszteremben, szinten nagy sikerrel.

- Másnap, november 27-én tartottuk az iskola nagy ünnepét, a Patrocíniumot. A programok idén is több helyszínen folytak. A színjátszó csoport bemutatta új előadását is.

- December közepén a PAD Selmecbányát látogatta meg adventi kirándulásán. A szlovákiában készült videónkat itt nézhetitek meg.

- Alig egy héttel később újabb programokon vehettünk részt. Az osztálykarácsonyról és a korcsolyázásról a "Rólunk" fül alatt olvashattok.

- Január tizedikén a Piarista Iskolák Kórustalálkozóján vett részt az énnekkar. Összeállításunkat itt olvashatjátok el.

- Február másodikán a jubileumi Piarista Bált tartották meg a Díszteremben. Szerkesztőségünk beszámolóját itt olvashatod, videóinkat pedig itt, itt és itt találod.

- Február 12-én pedig az iskolai farsangi bál került megrendezésre. Az estéről galériánkat itt találod, de megnézheted osztályunk filmjét a "Rólunk" fül alatt is, a 12.B osztály rendhagyó produkcióját pedig itt találod. Az estéről összefoglaló videót is készítettünk.

- A téli, 3 napos osztálytúráról szintén találsz híreket a "Rólunk" fül alatt.

- A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján osztályunk a Terror Háza Múzeumba látogatott.

- Február végén az iskola szentmisén gyűlt össze, a Nagyböjt kezdetének, Hamvazószerdának az apropóján. 

- Március tizenötödikét már különleges körülmények közt, az év utolsó átlagosnak nevezhető tanítási napján ünnepeltük. Akkorra az iskola már kézfertőtlenítőkkel, esetenként szájmaszkkal volt tele, az osztályok külön-külön, videós módon tartották meg az ünnepségeket. Aznap délután Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be: az iskolák bezárnak. 

- A bejelentéseket követően az első "nagyobb" ünnepségre is digitálisan került sor. A ballagás idén is csak virtuálisan tudott megvalósulni

- Május 29-én online imanapot tartottunk a piarista szerzetesi hivatásokért, amit nemcsak iskolánk, de az egész világ összes piarista intézménye megszervezett. 

Mi lesz még? És mi lesz jövőre? Amit biztosan tudunk, az az, hogy holnap 10 órától lesz online megtartva a hivatalos Te Deum, amin már az énekkar fog szolgálatot teljesíteni. A jövő viszont nagyon ingatag. Sajnos egyáltallán nem biztos, hogy a megszokott módon kezdhetünk majd neki a tanévünknek jövőre. Abban szinte minden kutató egyetért, hogy lesz a koronavírusnak második hulláma. Vannak, akik szerint ez heteken belül megvalósul (van, ahol igen, például Bulgáriában), de van, aki szerint csak szeptemberben, október elején.  e ezt majd meglátjuk: érdemes lesz nyáron is követni az oldalunkat, mert - habár nem olyan intenzitással, mint év közben - de érdekes és fontos tartalmakat fogunk megosztani. 

Kihagytunk volna valamit? Írd meg nekünk e-mailben! 2023a.hu.media@gmail.com


EZEKET IS AJÁNLJUK!Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!