en-Pedro Aguado látogatásról

02/11/2019

FORRÁS/PIARBLOG/

2019. október 11-től október 30-ig a piarista rendfőnök, Pedro Aguado generális atya kánoni vizitációt tart a rend magyar és romániai tartományának intézményeiben.


Pedro Aguado baszk származású, Rómában, a rendtartomány székhelyén él. 2009-ben választották meg generálissá, 2015-ben kezdte második ciklusát. Azóta Pedro atya folyamatosan látogatja a piarista tartományokat. Négy kontinensen több mint 1400 iskolát tartanak fent piaristák. Ezek úgynevezett lelkipásztori célú látogatások (vizitációk).

Pedro Aguado egy kis csapattal érkezett iskolánkba, elkísérte őt Miguel Giráldez piarista atya, az európai cirkumskripcióért felelős generálisi asszisztens, Szilvásy László tartományfőnök úr, valamint Czupy Zsuzsa, a Verbum Dei Missziós Testvéri Közösség szerzetesnője, aki tolmácsként segített áthidalni a nyelvi nehézségeket.

Kalász Ákos igazgató úr programszervezőként színes látogatási tervet állított össze. A PAD-os diákokkal a folyosón fogadta az érkező vendégeket,

akik a folyosókon végigvonulva először az új természettudományos laborunkba mentek, ahol Antal Zsuzsa tanárnő vezetésével a diákok egy izgalmas és látványos kísérletet hajtottak végre egy kémiaóra keretében.

Ezután a művészeti műhelybe tekintettek be a vendégek, ahol Győrffy-Kovács Adrienn tanárnő tartott rajzórát egy hatodikos osztálynak. Éppen a KAPUK volt a téma. Generális úr élvezettel böngészte végig a diákok többi alkotását is (tűzzománcok, festmények, pályázatos anyagok) a tanárnő segítségével.


Végül ebbe az egy tanórába belefért még egy spanyolóra kb. 10-15 perces meglátogatása, ahol értette is azt, amit a diákok mondanak. Kérdéseket tehettek fel a 9.c osztályosok, akik idén kezdtek ismerkedni a nyelvvel, de Kósa Klára tanárnőnek köszönhetően nagyon érdekes és tartalmas mini-beszélgetések születtek. Generális atya minden figyelme a diákokra irányult, de énekelt és imádkozott is saját anyanyelvén - baszkul. El is mondta,hogy nagyon szeretett tanítani, de a rendi teendők már jó ideje elvonják ettől a felemelő tevékenységtől.

Ezután egy katasztrófavédelmi gyakorlat (tűzriadó) alkalmat teremtett arra is, hogy az egész Piarista Gimnázium a Konstantin térre gyűljön, és közösen imádkozzuk el az ANGELUS-t, a délben szokásos Úrangyala imádságot. Az ima végén Generális Atya megáldott mindenkit.

Következő programpont a közös ebéd volt, ahol a vendégek a PAD-os diákokkal, a cserkészek, valamint a Kalazancius Mozgalom csoportjainak képviselőivel fogyasztották el az aznapi menüt.

A délutáni órákban került sor a nevelőtestület tagjaival való találkozóra, melyen a Generális Atya 6 pontba szedve ismertette azokat a gondolatokat, amiket Kalazanci Szent József, a piarista rend alapítója is mondott volna a tanároknak ITT és MOST. A vezetői csapattal való beszélgetésre külön időt szántak, hogy az iskola ügyeiről beszélgessenek.

A tartalmas nap egy diákinterjúval zárult, amit iskolánk médiaműhelye készített nagy lelkesedéssel, Kalász Ákos igazgató úr szakmai támogatásával.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!