en-Szent István király ünnepe

24/08/2019

Augusztus 20: az államalapítás ünnepe

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön emlékezünk Szent István király 1083-as szentté avatásáról, ez a nap a magyar államalapítás ünnepe,  a Magyar Katolikus Egyház egyik főünnepe. 

Idén Augusztus 20-án több száz program közül válogathattunk. A központi ünnepség reggel kezdődött, Magyarország zászlajának ünnepélyes felvonásával. Benkő Tibor honvédelmi miniszter arról beszélt a Kossuth-téren, ahol az ünnepség keretében 130 honvédtiszt tett esküt, hogy a magyar szabadságot, demokráciát minden időben óvni, védeni kell. 


9 óra 15-kor légi parádé kezdődött a Duna felett, ahol ejtőernyősökön, az új honvédségi helikoptereken és a magyar Grippen-vadászrepülőgépek kötelékén kívül még az új hatalmas Airbus honvédségi szállító repülőgépeket is láthattuk. 

Délután ünnepi szentmisét tartottak a Szent István Bazilikában, majd utána megtartották a Szent Jobb körmenetet is. 

Debrecenben ezalatt sikeresen lezajlott az 50. jubileumi Virágkarnevál, ahol több, mint egymillió szál virágot használtak a járművek díszítésére. 

Budapesten este elkezdődött az ünnepi tűzi-és fényjáték, ahol 26.000 féle látványelemet használtak fel. A tűzijátékon kívül drónos produkciót és füstbe vetített feliratokat is láthattunk, ismert magyar zenék aláfestése alatt. Egész nap ingyenes volt a korona látogatása, továbbá a Várban tartották a Mesterségek Ünnepét és a Magyar Ízek Utcáját is. 

Ezeken kívül még számos helyi rendezvényen lehetett részt venni, szinte minden vidéki városban tartottak emlékezéseket, tűzijátékokat. 

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!