en-Szuperliga-ügy: a futballvilág két pólusa feszül egymásnak - van itt valaki, akit nem a pénz érdekel?

21/04/2021

Háborog a focivilág, a legnagyobb futballszervezetek és a klubok is. Mi folyik itt? 

Mi is ez a Szuperliga (angolul: European Super League)?

A Szuperliga összegyűjtötte Európa legerősebb csapatait, a "top klubokat". Pontosabban nem is összegyűjtötte, hanem ezeknek a kluboknak az elnökei döntöttek úgy, hogy létrehozzák ezt a ligát, hogy még kompetitívebb meccseket láthassanak a futball fanatikusai.
Magával az elképzeléssel még nem lenne baj, a gond viszont, hogy ezzel az UEFA Bajnokok Ligájának szerepe kerül veszélybe, amihez minden szurkolónak van egy-két szava.

Problémák sora

A Bajnokok Ligájának lecserélése mély és komoly gondokat okoz a futballszeretők körében.
A kisebb csapatok (mint például idén a Ferencváros) nem tudnának bejutni, nem úgy, mint a BL-be (Bajnokok Ligája). Továbbá a jelenleg is túlterhelt játékosok még több versenyszituációnak lennének kitéve, ami az edzők számára is bajt jelentene, hiszen több sérülttel kéne számolniuk.

Nagy a tiltakozás

Az UEFA, FIFA és minden országban a bajnokságért felelős szervezet megpróbálja ezt megállítani mindenféle kizárásokkal.

Az UEFA hivatalos oldalán olvasható ellen-nyilatkozat leírja, hogy a szuperligába bekerülő 12 csapat (Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Inter Milan, AC Milan, Juventus, Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona) ki lenne tiltva a BL-ből, EL-ből (Európa Liga), a hazai bajnokságukból és a csapatok játékosai VB-n és EB-n sem vehetnének részt. A Super League-és egyben a Real Madrid- elnöke, Florentino Perez erre azt mondta, hogy

akkor majd mi megcsináljuk a saját világbajnokságunkat.

A Bajnokok Ligájának ikonikus beharangozója - az UEFA háborog | Fotó: uefa.com
A Bajnokok Ligájának ikonikus beharangozója - az UEFA háborog | Fotó: uefa.com

Ami látható tehát, hogy a futball világ két pólus mentén szakad szét, nagy erők ütköznek meg egymással. 

A helyzet kicsit a pápa-ellenpápa helyzetet kezdi tükrözni, az ilyen belharcok pedig a középkorban a reformációhoz vezettek.

A szurkolók világszerte háborognak, hogy a pénz kedvéért pár nagyhatalmú ember képes lenne tönkretenni több mint 100 évnyi európai futballt. Sokan csalódtak is a szeretett klubjukban, mely mondhatni, elárulta őket (én is közéjük tartozom).

Nagyon reméljük mi, fociszerető emberek, hogy nem jön létre ez a liga (ugyanis ez egyelőre csak egy tervezet, ami idén augusztusban indulna), mert ezzel magát a focit ölnék meg, amit olyannyira szeretünk

Kiemelt kép: Tony McArdle/Everton FC/Getty Images

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!