en-Több ezer éves múlt és Napóleon - a többjelentésű korcsolya krónikája

19/02/2021

Tartsatok velünk, megkerestük, hogy honnan indult sokak téli kedvencének története.

"A korcsolya a jégen való gyors tovahaladás eszköze. "

Most, hogy a Wikipédia első - és kétségtelenül helytálló - megállapításán túljutottunk, érdemes leszögezni, hogy a jégen való gyors tovahaladásra alapvetően a hidegebb éghajlaton élőknek lehetett először szükségük. Már 5000 éves távlatokban is használhattak különböző jégen való közlekedéssegítő-eszközöket, hiszen jég akkor is volt. A feltételezések szerint legelőször a skandináv országokban szegeztek a cipő aljára a mai korcsolyákhoz hasonlatos acél szerszámokat, annyi bizonyos, hogy az első "sajtómegjelenés" - legalábbis az Arcanum Digitális tudománytár adatai szerint - 1820 előtt volt Magyarországon (pontosabban 1812-ben). A napóleoni seregek elemzésében találhatjuk meg a korcsolya és a szánkó kifejezést is, a szerző pedig elég egyszerűen, magyarázat nélkül használja a "korcsolyát" - azaz ekkortájt már nem szorulhatott feltétlen magyarázatra maga a szó. Íme a részlet:

(...) a' város környékén lévő számos nyári múlató paloták sérthetetlenűl maradiak, a' mellyekben a' Fr. katona tiszteknek és köz embereknek jó kvártélyok van, téli köntösok is készítettek számokra, de azokra, kedvező lévén az idő járása, még eddig semmi szükségek nem volt; Sok síkározó kortsolyák, és szánok vagy szánnék tartatnak készen, meilynek jó hasznát fogja az ármád'a venni. A' Frantzia seregek ivén egéssegesek, kevés betegei vannak az ispotályokban.

Az imént azt írtam, hogy nem szorulhatott magyarázatra a korcsolya, mint szó. Ezt a megállapítást kénytelen vagyok most felülírni, ugyanis idő közben felfedeztem a korcsolya szó korábbi jelentéseit, melyeket egy értelmező kéziszótárhoz is illően így tudnék összefoglalni: korcsolya (fn) - a boroshordók szekérről való levételéhez használt állványszerkezet; illetve fatörzsek vontatásánál használatos csúszássegítő alátét. A mai jelentésében ismert korcsolyáról az első képes illusztráció a Vasárnapi Ujság c. lapban jelent meg, 1884-ben. 

Korcsolyaszerkezet. | Fotó: Wikipédia/Arcanum Digitális Tudománytár/Vasárnapi Ujság
Korcsolyaszerkezet. | Fotó: Wikipédia/Arcanum Digitális Tudománytár/Vasárnapi Ujság

A ma "divatos" korcsolyák felépítése valószínűleg Hollandiából és az USA-ból származik, érdekesség, hogy voltak kísérletek a korcsolyasínek hosszának növelése irányába is. Az 1500-1600-as években készültek tehát közel egy méter hosszú produktumok is. Az 1860-as évekre az USA igazi "korcsolyanagyhatalommá" vált, a "Halifax" nevű modell terjedt el Európában is. 

Ez tehát magának a korcsolyának a rövid története. Magáról a korcsolyázásról nem írok most, ugyanis hosszú lenne: svéd legendák szerint már a korabeli istenek is korcsolyáztak Ezt a témát tehát későbbre hagyom. Annyi viszont bizonyos, hogy korcsolyázni mindenképpen jó. 

Források: sites.google.com, Wikipédia, Arcanum Digitális Tudománytár

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!