en-Tóth Jánossal vehetjük át a 20. századi magyar történelmet

14/03/2021
Kiemelt kép | Fotó: HVG
Kiemelt kép | Fotó: HVG

Mucsi Zoltán, sokak Tóth Jánosa tanítja a nézőt az 1920 - az Új Közép-Európában. Kritika.

Bevallhatom, hogy igencsak felrázott a hír, amikor hallottam, hogy Mucsi Zoltán narrálásával készül történelmi film Trianonról és a huszadik századra gyakorolt hatásairól. A film Kurucz Dániel és Meruk Marcell kreatív energiái alapján, animációs technikával készült, kifejezetten a "fiatalokat" megcélozva. 

A célkeresztben tehát én is benne kellett, hogy legyek, az alkotók egy izgalmas történelmi alkotást ígértek, "ne kelljen a gyerekeket odakötözni a kanapéhoz", mondták. A filmet február 24-én éjfél körül mutatták be a TV2-n (érthetetlenül későn, szerintem), úgyhogy azt kihagytam, de szerencsére pár nappal később a Hungarikumokkal a világ körül nevű YouTube-csatornán jelent meg a mozi. Amint láttam, hogy elérhető, ugrottam is a tévé elé és meg is néztem azt. (az ugrási manőverben senki sem sérült meg)

És (mielőtt bárki is azt gondolná, hogy az egészből azt hozom ki, milyen rossz volt), meg kell, hogy mondjam, szuper a film! Mucsi Zoltánból ugyan túl sokat nem látunk a 90 perc alatt, néhány másodperces, rövid reakciók és pillantások erejéig jelenik meg a "vásznon", cserébe viszont az egész másfél óra hangja "Tóth János" - itt tartom fontosnak leszögezni, hogy egyszer sem kellett sípolni.

A filmben számos történész is nyilatkozik, örömteli módon szinte minden környező országból szólaltak meg kutatók (sajnos Romániából senki sem vállalta a szereplést). 

100 év kevesebb, mint 1,5 órába sűrítve. | Fotó: YouTube
100 év kevesebb, mint 1,5 órába sűrítve. | Fotó: YouTube

Az animációk ügyesek, érthetőek és lefoglalják a néző szemét, amíg Mucsi a hangsávban támadja a történelem-tudás hiányos agyterületeket. Egyébként 1920 előtt, a világháborúnál veszi fel a fonalat és egészen napjainkig viszi is azt a film, így nyújtva egységes képet az 1920-as döntés kegyetlen, drámai hatásairól. Nem a sajnálkozáson alapszik, de nem is vitatja a versailles-i paktum jelentőségét.

Elmondható, hogy kiegyensúlyozott alkotás állt össze. 

Van viszont egy jó és egy rossz hírem. A jóval kezdem: a film - miután csak időszakosan elérhető - a nemzeti ünnep alkalmából, március 14 és 15 között a YouTube-on megtekinthető lesz. Mi lehet a rossz hír? Csupán annyi, hogy emiatt - az Olvasót is megkímélve - nem folytatom a kritikát, mert nem szeretnék mindent elspoilerezni. Vésd be a hosszú hétvége otthoni karantén programjába tehát az 1920 - Az Új Közép-Európát. 

A film előzetese itt tekinthető meg:

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!