en-Vác harmada, nádiposzáták és óceán: Nauru, a világ legkisebb országa

07/05/2020

Sorozatunk harmadik része mérföldkőnek számít, ugyanis Nauru az első olyan ország, ami a közönségszavazatok alapján kapott helyet a kevésbé ismert országokat bemutató listán. Dőljetek hátra, és ismerkedjetek meg a csodálatos Nauruval!

Elhelyezkedése

"Hol van ez a Nauru? Miért nem hallottam még róla soha?"- kérdezitek most, és teljesen jogosan teszitek (itt kérek elnézést mindenkitől, aki már hallott valamit Naururól): Nauru területe ugyanis mindössze 21 km2, így elhódítja a világ legkisebb szigetországa címet. Erre a kis helyre összesen 13 650 fő zsúfolódik a legutóbbi népszámlálás szerint. Összehasonlításképpen: Vác területe 61,6 km2, Gödé pedig 24,4 km2.

Ez a piciny ország a déli félgömbön, Óceánia közepén található. A sziget egy lapos atoll, amit foszfát borít (a foszfátra még visszatérünk). Kis mérete ellenére a szigeten többek között repülőtér is van.

Történelme (száraz adatok)

John Fearn fedezte fel 1798-ban. Ekkor már éltek itt őslakos polinézek, azonban az ő ideérkezésük idejéről nem tudunk semmit. 1878-1888 között a szigeten élő őslakosok véres háborút vívtak egymással, aminek következtében az ország lakosságának 1/3-a (kb.500 ember) elpusztult. A szigetre főleg német telepesek érkeztek, emiatt Naurut 1888-ban Németország elfoglalta. Ezt követően a világháborúk miatt volt ausztrál, angol és japán gyarmat is, majd 1945-ben ismét az ausztrálok kezére került. A kis országnak 1968-ban sikerült elnyernie függetlenségét, azóta államformája köztársaság.

Gazdasága

Mi az amiből egy ilyen kicsi ország megélhet? Halászat? Korallok és kagylók eladása? Nem. A sziget elsődleges exportcikke, amire a gazdaság épül, a madárürülék, ami foszfátban gazdag. A foszfátot egészen 2007-ig bányászták, amikor azonban kiürültek a készletek. Nauru nehéz helyzetbe került. Gazdaságát elsősorban a hajózással és a légi kereskedelemmel próbálja újraindítani. A szigeten található még egy Ausztrália által fenntartott menekülttábor, amibe a kontinensországból érkeznek az illegális bevándorlók, a bérleti díj pedig jelentős bevételt hoz Naurunak.

Szomorú statisztikák

A cikkben ide érkezve már biztosan mind elgondolkoztatok, hogy Nauru az ideális lakhely számotokra. Egy madárürülékre épült sziget, területének egy részét egy börtön foglalja el, ingatag gazdasággal, és alacsony tengerszint feletti magassággal (így a tengerszint emelkedésével az egész ország eltűnhet). Sajnos emellett az ország még néhány szomorú statisztikában is az élen jár. Az itteniek minden bizonnyal nem nagyon kedvelik a sportokat, 

országuk 95%-a túlsúlyos. 

A legnagyobb sikersportág a súlyemelés, az ország legjobb eredménye eddig egy olimpiai 9. hely. A szigetlakók 40%-ának kettes típusú cukorbetegsége van, ezzel vezetik az országok közötti statisztikát. Ennek oka leginkább az, hogy az ország kevés vízzel és termőfölddel rendelkezik, ezért főleg készételt és konzerveket importál.

Nauru parlamentje. Nem nagyobb a díszteremnél.
Nauru parlamentje. Nem nagyobb a díszteremnél.

Érdekességek, látnivalók

Az ország 92%-a keresztény, főleg protestáns felekezetű. A szigeten nincsen őshonos emlősfaj, de él egy őshonos nádiposzáta faj (naurui nádiposzáta).

A sziget fő látnivalója maga az óceán, ami körülveszi. A vizekben több nagy halfajta is él, találkozhatunk kardhallal, és barrakudával is. A sziget sértetlenül hagyott része pedig megfelel az óceáni szigetekről való elképzeléseinknek: pálmafák nőnek mindenfelé, kókuszdió, banán és ananász lóg az ágakról, a parton fűkunyhók helyezkednek el. Fűszoknyás őslakosokkal azonban csak ünnepekkor találkozhatunk, addig be kell érnünk az öltönyös naurui polgárokkal (és a súlyemelőkkel). 

Nauru nádiposzáta.
Nauru nádiposzáta.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!