en-Válaszolunk a kérdésekre!

12/09/2020

Az új intézkedésekről és stratégiákról.

Sok kérdés felmerülhet, hiszen még soha nem volt annyi fertőzött itthon, mint most. A hullám nem tetőzik még jó ideig, a számok tehát tovább fognak nőni. Mégis: miért másak a második hullámra vonatkozó szabályozások, mint márciusban, amikor a töredéke volt a fertőzöttek száma?

Ez igen gyakori kérdés, melyre több irányból is megközelíthetjük a válaszadást. Márciusban a teljes leállásra azért volt szükség, mert nem ismerte senki a vírust és nem állt készen az egészségügy a járványra. A második hullám idejére Magyarországra 10.000 lélegeztetőgép érkezett, melyek üzembe állításra készek, több tízmillió maszk, kesztyű, biztonsági öltözék van, ha szükséges lenne az utánpótlás, az is megoldható. Rendelkezésre áll rengeteg teszt, minden vírusvédelemhez szükséges eszköz, ami tavasszal nem volt elegendő számban. Másrészt, az iskolabezárásokkal a szülők jelentős részének is otthon kellett maradnia a gyerekekkel, akik így elveszthették munkahelyeiket, leállt a gazdaság. Ez nem ismétlődhet meg mégegyszer, ezért az országot működésben szeretné tartani a kormány. Így a második hullám alatti védekezést más stratégiára építette fel az Operatív Törzs: a halálozások számát kell alacsonyan tartani. Mivel a vírus most a fiatalok között terjed (a fertőzöttek átlagéletkora 26-30 év körül mozog), így az idősek védelmére akkor kell újabb, szigorító szabályokat bevezetni, ha nőni kezd a fertőzöttek átlagéletkora, vagy a halálozások száma. Addig viszont működnie kell az országnak, hogy megmaradjanak a munkahelyek és a gazdaság is lendületben maradjon. 

Ezeket a szabályokat vezeti be a közeljövőben a kormány:

- A maszkviselés zárt terekben kötelező lesz. (boltok, tömegközlekedés, iskolák folyosói, stb.) Aki nem tartja be a szabályokat, az szigorú pénzbüntetést kap. Ha az üzletben nem szólítanak fel vásárlókat maszkok használatára, akkor az üzletet  is bezárják. 

- Az iskolákban mindenhol az országban kötelező lesz a diákok reggeli érkezéskor történő hőmérséklet-ellenőrzése október elsejétől.

- Az idei influenzaoltást a kormány minden magyar állampolgár számára ingyenessé teszi.

- A koronavírus tesztek hatósági árassá válnak, aminek megállapítása folyamatban van. 

- Új minisztert nevez ki a kormányfő a családok élethelyzetének, életkörülményeinek segítésére. (Novák Katalin lesz a megbízott)

- Zárlat alá kerül az összes idősotthon és kórház az egész országban, az idősek védelme céljából.


A legfontosabb továbbra is az, hogy mindenki érezze a felelősséget a saját és embertársai egészségéért.  A második hullámban mindenhol a világon sokkal több fertőzött lesz, ezért a cél a halálozások számának alacsonyan tartása. Ezért kell vigyázni idős, krónikusan beteg rokonainkra, ismerőseinkre. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!