en-Vasvári Magor: "Mindig jó tartozni valahová!"

07/02/2021

Az Öregdiák Interjúk 2. részében Vasvári Magorral beszélgetett Szederkényi Pál.

A kérdések megegyeznek az első részben olvasottakkal. 

Visszanézve: miért érte meg a piarista gimnáziumot választani?

A mai tizenévesekkel nagyon nehéz bánni. Sokan felnőttnek és önállónak hiszik magukat, mégsem adnak az egyediségre, A Piarban minden lehetősége megvan annak, hogy a tanulók kibontakoztassák személyiségüket, és egyedi alkotóelemei legyenek közösségüknek. Számos lehetőség adódik ennek kamatoztatására mind az iskolában, mind a nagybetűs életben.

Mi a két legjobb élményed, emléked a piarból?

A két legjobb emlékem egyike a hatodik osztályban játszott Migazzi-kupa döntő. Jólesett a rengeteg elismerés és biztatás, amit kaptam olyanoktól is, akik nem tudtak rólam egyebet. A második a szalagavatónk. Rengeteg előkészület, szervezés és munka eredményezte az estét, amelyen tulajdonképpen kiteljesedett a Piarban töltött nyolc évünk. Akkor mintha sikerült volna visszaadni egy keveset az iskolának mindabból, amit kaptam tőle.

Néhány éve iskolai kiránduláson Franciaországban | Fotó: PiarBlog
Néhány éve iskolai kiránduláson Franciaországban | Fotó: PiarBlog


Milyenek voltak a közösségek (osztály, cserkészet)?

Az osztályom alapvetően egy jó közösség volt. Kialakult egy erős mag, akik rengeteget tettek az őket körülvevőkért. Nehéz lehet harmincan mindig ugyanazt gondolni és akarni, nekünk sem sikerült. Az évfolyamon belüli kapcsolatok viszont pótolták a hiányokat, sosem éreztem magamat egyedül.

A cserkészet iránt alakult ki bennem a legmélyebb elköteleződés. Ebben a közösségben tudom a legnagyobb mértékben visszaadni azt a rengeteg értéket, amit gyerekként kaptam. Vezetettként és vezetőként egyaránt számíthattam minden társamra az élet bármely területén. Azt hiszem a legtöbb lehetőséget iskolánkban a cserkészet nyújtotta nekem, amiket mind érdemes volt megragadni.

Mit kaptál ettől az iskolától, amit máshol talán nem kaphattál volna? 

A váci Piar olyan értékrendet képvisel, ami igazán kell a fiataloknak. 

Az életünkben - azt hiszem -  vannak az alapvető normák, és aki képes azonosulni a piaros szellemiséggel, az bátran és örömmel tér vissza a gyökereihez. 

Számtalan lehetőségünk volt élettapasztalatokat szerezni. Amit én magammal vittem a Piarból az annak a tudata, hogy mindig jó dolog tartozni valahová.   

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!