en-Vízkereszti hagyomány

13/01/2019

                                                                                                                                                                                 Ókovács Benedek

                                                                                                                                                                                           Főszerkesztő

Nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy tegnap volt Vízkereszt ünnepe. Ugyan tegnap nem foglalkoztunk a témával, de ezt most megtesszük! 

Be szeretnék mutatni egy hagyományt, amit történetesen lengyelek hoztak be hazánkba. Sződligeten lengyel papság van és most egy új hagyományt mutatott be az országnak Szaniszló atya, a plébános. A szokás Lengyelországban már több, mint egy évtizede tart, ott január hatodikán idén közel 750 helyszínen vonultak az emberek. A hagyomány a három királyok Betlehembe vonulásáról szól. A menete elejét lovon a három király vezeti, őket követi a "nép". Mindenki jelmezekben vonul, ez szimbolizája, hogy mi is vonulunk Jézus elé, akárcsak a három királyok. A menetelés alatt körbejárjuk a falut nagy zászlókkal, énekléssel, vidámsággal, míg végül megérkezünk a Szent-család elé. Itt a királyok átadják ajándékaikat és beszélgetéssel ér véget az ünneplés.

Érdekes hagyomány, de nagyon jó. Idén Sződligeten első alkalommal is több, mint 250 ember jött el és csak vidám arcokat láthattunk. Minden korosztálynak élmény, a gyerekeknek felvonulás, az időseknek egy meghitt zarándoklat is lehet.

Jövőre az országnak már több pontján is meg fogják szervezni a Három Királyok napi Felvonulást. 

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!