És akkor Romániában Trianon nemzeti ünneppé vált...

2020.05.14

Újabb diplomáciai fordulat a feszült román-magyar kapcsolatban. 

235 igen. 21 nem, 25 tartózkodás: a törvény életbe lépéséhez már csak a közelmúltban magyarellenes lépéseket hangoztató Klaus Johannis államfő aláírása szükséges. A tervezet szerint Trianon napján, június 4-én "Trianont népszerűsítő programokat" tartanak, országosan pedig mindenhol ki kell tűzni a nemzeti lobogót.


Forrás: Index.hu, Origo
Illusztráció
Illusztráció

A tervezet képviselőházi vitája során elmondott beszédében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy értékelte: teljesen haszontalan törvényről van szó, napirendre tűzése pedig része a magyarellenes versengésnek, amelyet három hete indított az államfő a Székelyföld autonómiájáról szóló RMDSZ-es törvényjavaslat ürügyén. Sok tanulságos gondolatot tartalmazó felszólalásban (amit itt lehet olvasni a Transindex leiratában) Kelemen arra intette a képviselőket:

Az a jövő kellene foglalkoztasson, amely mindenki számára biztosítja a reményt, hogy a holnap minden szempontból jobb lehet a tegnapnál. A trianoni törvényjavaslat sem magát a múltat, sem a múlt megértését nem változtatja meg, viszont azt a reményt sem táplálja, hogy a közép- vagy hosszabb távú jövő más, jobb, biztonságosabb lesz, kevesebb bizonytalanságot hordoz, mint a tegnap.

És rávilágított arra, hogy az amúgy magyar szempontból "óriási veszteséget jelentő" és "szomorúságra okot adó" döntéssel

Románia nemcsak Erdély területével, hanem velünk is gazdagodott, kulturális örökségünkkel, múltunkkal együtt.

Az elmúlt hetek (évek, évtizedek, évszázadok) nemzetpolitikai vitáira utalva pedig leszögezte:

EGY ERŐS, MAGABIZTOS, BŰNTUDAT NÉLKÜLI TÖBBSÉG SOHA NEM FITOGTATJA HATALMÁT, NEM HOZ LÉTRE SZÁNDÉKOSAN OLYAN HELYZETEKET, AMELYBEN A MÁSIK MEGALÁZOTTNAK ÉRZI MAGÁT.


Forrás: Index.hu, Origo

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!