A posztszovjet országok összeszerelőüzeme, Fehéroroszország

2020.04.29

Sorozatunk második részét még nem szavazással döntöttük el, viszont a harmadik részre már több javaslat is érkezett. Viszont ma be kell érnetek Fehéroroszország, azaz Belarusz megismerésével.

Belarusz történelme nagyon sok háborút, konfliktust foglal magába, az ország sokszor volt elnyomás alatt, jelenleg is egy diktatórikus rezsim van hatalmon.

Történelme: viharos századok

A belaruszi Népköztársaság lobogója
A belaruszi Népköztársaság lobogója

Az ország történelme az őskorban kezdődik, a mai ország területén a Polocki Fejedelemség volt található. A Kijevi Rusz azonban lerohanta és elfoglalta a területet. Innentől kezdve kész dominóként dőltek össze és hódították ismét meg Fehéroroszországot más hatalmak. A Kijevi Ruszt megdöntötték a mongolok, akik elvonulása után a Litván Nagyfejedelemség tette rá a kezét a területre. Később a Litván Nagyfejedelemség Lengyelországgal egyesülve uralkodott, majd miután meggyengültek, a 18. században az Orosz Birodalomhoz csatolták. Azonban ezt követte az igazán szép idő, a világháborúk kora. Belarusz itt is a történések sűrűjében volt. Az I. világháborúban a keleti front az ország területén húzódott. 1918-ban a németek megszállták országukat és államot alapítottak, ami tiszavirág életűnek bizonyult, mivel a németek kivonulása után összeomlott. A Szovjet Oroszország tanácsköztársaságot hozott létre Belaruszban. Nem sokkal ezután kettéosztották Fehérorszországot, a lengyel-szovjet háború eredményeképpen. A második világháborúban Hitler inváziója miatt 1939-ben a szovjetek rátették a kezüket Belarusz másik felére is, hiszen ezalatt Hitler bontotta meg Lengyelországot. A második világháború során az ország lakosságának nagy része (750 ezer és 3 millió között) meghalt, ipara teljesen elpusztult. A világháború után a Szovjetunió összeszerelőüzemeként a gépjárműgyártás és a vegyipar fejlődött az országban, ami 1991-ben nyilvánította ki függetlenségét. 1994-ben az első választásokon Aljakszandr Lukasenka nyerte a választásokat, akit már négyszer választottak újra. Sokan most is diktatórikus rezsimnek mondják Fehéroroszországot, aminek időnként valóban van alapja. 

Adatok

Fővárosa Minszk. Hivatalos nyelvei az orosz és a Belarusz. Területe 207.000 négyzetkilométer, népesságe közel 9,5 millió fő. Az ország legjelentősebb folyója a Dnyeper, ami Európa negyedik leghosszabb folyója. 

Érdekességek, látnivalók

Az ország legnagyobb nemzeti parkja a Belavezsszkaja Puscsa Nemzeti Park, ahol Európában a legnagyobb emlős, az európai bölény él. Az állat már csak Belaruszban található meg. A nemzeti parkban közel 200 féle madár és 62 féle emlősfaj található, a park a természeti Világörökség részét képezi. 

A Miri Várkastélyról

A várat Jurij Iljinics, a Litván Nagyfejedelemség breszti helytartója (sztaroszta) építtette saját birtokán 1506-1510 között gótikus stílusban. A kastély a napóleoni háborúkban elpusztult, csak az 1870-es években építették újra. A 19. században a vár elvesztette harci jelentőségét, keleti oldalánál parkot alakítottak ki, mely 1904-ben a ma is meglévő Szvjatopolk-Mirszkij-kápolnával gazdagodott.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!