Ferenc pápa Budapestre látogat

2021.03.10
A Szentatya | Fotó: Vatican News/Magyar Kurír
A Szentatya | Fotó: Vatican News/Magyar Kurír

Az egyházfő szeptemberben vesz részt az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén. 

Ferenc pápa Magyarországra látogat, és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén - tájékoztatta az MTI-t Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. - írta meg az Index

Erdő Péter elmondta, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséje, az úgynevezett statio orbis, a városért és a világért bemutatott szentmise a rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye.

"Ezért illő, és úgy is szokás, hogy ha a pápa ellátogat a rendezvénysorozatra, ezen a szentmisén vesz részt. A Szentatya látogatása nagy öröm a főegyházmegyének és a teljes püspöki konferenciának, s mindannyiunknak vigaszt és reményt adhat a mostani nehéz időszakban"

- fogalmazott a bíboros, hozzátéve, az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett kongresszusra is várták Ferenc pápát, majd amikor a rendezvényt a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani, Áder János köztársasági elnök és ő maga is újra meghívta az egyházfőt. Ferenc pápa legutóbb 2019-ben járt Közép-Európában, amikor háromnapos romániai látogatásán felkereste a Havasalföldet, Erdélyt és Moldvát. Csíksomlyón, a magyar katolikusok legjelentősebb zarándokhelyén szentmisét mutatott be. 

A 2020 őszéről elhalasztott kongresszust idén szeptember 5-12. között rendezik meg Budapesten. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A katolikus egyház az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust általában négyévente rendezi meg. Magyarország másodszor ad otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

Magyarország eddig kétszer fogadhatott pápát. Először 1991. augusztus 16-án (Szent István király liturgikus ünnepnapján) II. János Pál pápa Krakkóból érkezett a Ferihegyi repülőtérre. Itt az egyházfőt hivatalos fogadás és katonai tiszteletadás várta. Leszállva a gépről, a pápa megcsókolta a magyar földet, és többek között a következőket mondta:

Tudok osztozni hagyományaitokban és jelenlegi közös erőfeszítéseitekben, hogy boldogabb és emberibb jövőt építsetek, mert a lengyel nemzet fia vagyok, amelynek olyan sok közös vonása van a magyar történelemmel. Én is Európának ebből a térségéből származom, amely most egy új korszak küszöbén áll, és reméli, hogy hozzá tud járulni egy békés közösség kialakításához, amelynek nemzetei szolidárisak egymással. Magyarország fiai és leányai! Aki szól hozzátok, honfitársatoknak tekinti magát, részt vesz a ti sorsotokban.

II. János Pál félmilliós tömeg előtt celebrált szentmisét a Hősök terén. | Fotó: Múlt-Kor
II. János Pál félmilliós tömeg előtt celebrált szentmisét a Hősök terén. | Fotó: Múlt-Kor

A repülőtérről az egyházfő Esztergomba repült helikopterrel, ahol a szabadtéri szentmise előtt Mindszenty József sírjánál imádkozott. Még ugyanezen a napon II. János Pál visszament Budapestre szárnyashajóval. A fővárosban a Duna két partján ezrével várták a hívek, hogy a pápai hajó elhaladjon előttük.

Este az Országházban az állami vezetőkkel (többek között Göncz Árpád köztársasági elnökkel és Antall József miniszterelnökkel is) találkozott. Ezt követően az Országház lépcsőjén üdvözölte a Kossuth téren összegyűlt több mint tízezres sokaságot.

Az ötnapos látogatás alatt az egyházfő Esztergom mellett felkereste Pécset, Debrecent, Máriapócsot és Szombathelyet. A pápalátogatás fénypontja egyértelműen a Hősök terén celebrált szentmise volt augusztus 20-án. A pápa miséjére hatalmas tömeg gyűlt össze, egyes becslések alapján a hívek több mint félmillióan voltak.

II. János Pál Győrben 1996-ban. | Fotó: Győr Plusz Média
II. János Pál Győrben 1996-ban. | Fotó: Győr Plusz Média

II. János Pál pápa még egyszer, 1996-ban érkezett egy rövidebb látogatásra hazánkba, de ekkor csak érintette Budapestet, Pannonhalmát és Győrt kereste fel. Az idén szeptemberi lesz tehát a harmadik alkalom, hogy Magyarországon pápa teszi a tiszteletét. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!