Amikor nincsenek szavak: 0-4 arányban legyőztük az angolokat

2022.06.14

Puskás és az Aranycsapat fentről mosolyog kedd este, a Nemzeti Tizenegy 0-4 arányban megalázó vereséget mért az európabajnoki második helyezett Anglia csapatára.

Wolverhampton stadionjának angol szurkolói - és talán a kiérkező magyarok sem voltak felkészülve arra mérkőzésre, amely az első félidőben 1, a játék végére pedig 4 gólos magyar győzelmet hozott. A feszültség mindenestere nagy volt, hiszen a budapesti párharc során 1-0-ra szenvedett vereséget Gareth Southgate csapata: 

a magyar Himnusz alatt az angol szurkolók egy része - ironikus módon a magyarokat érte angol kritika az elmúlt időszakban - füttyszóval és "Rasszista rohadékok" skandálással váltott ki ellenérzést a meccset követőkből. 

Az első gól gyorsan meg is született: a 16. percben Szoboszlai Dominik szabadrúgása után - az angol felszabadítás nem sikerült - Sallai Roland vágott gólt, ezzel beállítva a félidei eredményt. A második negyvenöt perc már izgalmasabban alakult. Marco Rossi cseréje után a pályára fellépő Ádám Martin szenzációs passzal indította Sallait, aki tovább növelte az előnyt. A harmadik gól a 80. percben született, Nagy Zsolt lőtte ki a jobb alsó sarkot, ekkor a szurkolók jelentős része már megindult hazafelé. Az angolok helyzete tovább romlott, amikor pár perccel később piroslapot kapott John Stones. 

A kegyelemdöfést a csereként beálló Gazdag Dániel vitte be, ezzel beállt a végeredmény (0-4). Az angol szurkolók maradék része egyre hangosabban fütyült, de már saját csapatukat, a stadion pedig - főleg az 1 perces hosszabbítás lefújta után már a magyar Himnusztól zengett. 

Habár az angolok birtokolták a labdát a meccs jelentős részében, néhány helyzettől eltekintve nem jelentettek közvetlen veszélyt Dibusz Dénes kapusra, akinek legnagyobb védése egy magyar, kifelé irányzott fejes eltérítése volt. 

Az angol válogatott 96 éve nem szenvedett ilyen súlyos vereséget hazai pályán, 

így a szurkolók nem is bánnak kesztíűs kézzel a szövetséggel, alább a végeredményt kihirdető hivatalos Facebook-posztjuk látható: 

A BBC A night to forget, azaz Egy felejtendő éjszaka címmel zárta összefoglalóját a tragikus angol vereséggel kapcsolatban. Az OptaJoe statisztikai oldal értékelése szerint még sosem volt olyan az angol futball történelmében, amikor 4 góllal kikapott volna az angol tizenegy és egy gólt sem tudott lőni - ezzel újabb rekord dőlt meg. 

A The Guardian így ír a meccsről:

Honnan jött az ihlet? Magyarország tökéletesen megőrizte formáját, (...) nem hitték el, hogy Anglia bárhogy is árthatna nekik. Igazuk volt. 

A Nemzetek Ligája hivatalos oldalai csak ennyit osztottak meg a meccsel kapcsolatban: "Wow"

Marco Rossi is megszólalt, külön kiemelte a szurkolók szerepét: "Olaszországból jövök, de nem hiszek a szememnek, ha a magyar szurkolókra nézek. Olyan büszke vagyok rájuk!" - mondta. A vezetőedző elmondta, mindig is szerette Magyarországot és a magyarokat, közel érzi magát a nemzethez. 

Magyarország a győzelemmel visszavette a Halálcsoportnak is nevezett A-divíziós csoport vezetését, a 433 futballoldal is lesokkolva adott hírt az eseményekről.

Az M4 Sport az est folyamán újra leadja a történelmi mérkőzést - jelentették be a műsorfolyamban.

A Twitter hírfolyamaiban sorra érkeznek a gratulációk Magyarországnak, sokan már a Nemzeti Büszkeség Napjaként hivatkoznak a mai napra.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!