Zárlatot rendel el a kormány: minden zár - üzletek, iskolák, konditermek

2021.03.04

Sajtóértesülések szerint ma jelenthetik be a lezárásokat. Percről percre a 2023a.hu-n 11 órától. 

Az Index információi szerint a teljes országot lezárják húsvétig a járvány terjedése miatt. Ez azt jelenti, hogy a következő napokban bezárhatnak az iskolák, óvodák, üzletek. Várhatóan ezeket a részleteket ismerteti a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

A kormányzati tájékoztató oldalán már felhívták a figyelmet, hogy a kormány ma reggel is ülésezik a járványhelyzet miatt, a döntésekről a 11 órakor kezdődő Kormányinfón adnak tájékoztatást. Értesüléseink szerint Magyarországon is életbe léphet a szomszédos Szlovákiához hasonló rendelkezés, miszerint az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es kategóriájú maszk viselése, később pedig ezeket minden egyéb zárt területen is kötelező lesz hordani. - olvasható az Indexen

Az élő cikkünk 11:00-kor kezdődik. 

11:43

Vegyük tehát sorra, mit rendelt el a kormány:

  • egy hónapra, a tavaszi szünet végéig bezárnak az óvodák és általános iskolák
  • a gimnáziumok és egyetemek is online tanrendben maradnak áprilisig
  • március 8-tól minden üzlet, konditerem, szolgáltatóhely 2 hétre bezár
  • csak olyan sportot lehet űzni, amelyben 1,5 méteres távolságot lehet tartani
  • az orvosi szolgáltatásokban is csak a magánszolgáltatások lehetségesek
  • minden közterületen kötelező lesz maszkot viselni
  • a parkok, arborétumok nyitva maradhatnak
  • minden munkahelyen lehetőleg digitális munkarendre kell átállni
  • a sportmeccseket csak zárt kapukkal lehet megrendezni
  • mindenkit a nemzeti konzultáció kitöltésére és a vakcinára való regisztrációra kér a kormány

11:35

Az ápolók és orvosok kevesebb mint 5%-nak felmondása ellenére is tökéletesen működik  az egészségügy, márciustól a hálapénz intézménye megszűnhetett és az orvosok és ápolók is történelmi béremelésben részesülnek. Köszönjük mindenkinek, aki a magyar államot, a magyar egészségügyet választotta munkahelyéül. - mondta el Gulyás Gergely. 

11:31

A kormány mindenkit együttműködésre hív, azt reméljük, hogy a járvány utolsó szakaszába léptünk. A nyitást már március 22-én meg fogjuk kezdeni, hetek, legfeljebb 1-2 hónap van hátra. A nemzeti konzultáció is arról szól, hogy hogyan nyissuk meg az országot, ezért arra kérek mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet - mondta el a kancelláriaminiszter. 

11:29

A munkaadókat arra kérik a kormány, hogy rendeljenek el online munkavégzést. Az összes közterületen kötelező a maszkviselés. A kormány minden bezáró szektor számára kiterjeszti a bértámogatást. 

11:27

Most kell zárni, mert ha most nem zárunk, nem tudunk nyitni sem. Az óvodákat és az általános iskolákat április hetedikéig bezárják, a felsőbb tagozatosok maradnak digitális tanrendben. Az üzleteket március 8-tól 2 hétig bezárják. Csak a benzinkutak, élelmiszerboltok maradhatnak nyitva. Minden szolgáltatást be kell szüntetni, a konditermek is bezárnak. A meccsek csakis zárt kapuk mögött lehetnek megnyitva. 

11:25

Szigorítások kellenek, habár az ország az e heti oltásokkal még előrébb kerülhet az uniós rangsorban, de ez sem elég. A kontaktusok számát kell radikálisan csökkenteni.

11:02

Hamarosan kezdődik a kormányinfó. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!