FRISS: Elmarad az olimpia

2020.03.24

A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg 2020 nyarán (július 24-augusztus 9.), az eredeti időpontban az olimpiai játékokat, jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Három olimpiát nem rendeztek meg eddig (1916, 1940, 1944), valamennyi háború miatt maradt el.

  • A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy elhalasztja a nyári tokiói olimpiát, és legkésőbb 2021-ben megrendezik.
  • A NOB igazgatótanácsa vasárnap rendkívüli ülést tartott, és a német Thomas Bach vezette szervezet akkor számolt először azzal, hogy a július 24-én kezdődő tokiói olimpia elmaradhat.
  • Erre az ülésre azért volt szükség, mert a szlovénok és a norvégok, és az amerikai atléták a játékok elhalasztását kérték a koronavírus-járvány miatt.
  • A NOB egy hónapot adott magának arra, hogy vészforgató-könyveket dolgozzon ki.
  • Két fajsúlyos ország, Kanada és Ausztrália nem várt eddig, hétfőn bejelentette, a jelenlegi helyzetben nem küld sportolókat az olimpiára.
  • Japán miniszterelnöke, már hétfőn Abe Sindzo ennek hatására arról beszélt, érdemes megfontolni a halasztást. Korábban abban bízott, hogy teljes olimpia lesz.

Japán miniszterelnöke, Abe Sindzo kedden bejelentette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetértett vele abban, hogy el kell halasztani a tokiói olimpiát. Nem sokkal később a hivatalos döntés is megszületett.

Az indoklásban azt írják, hogy a WHO-tól kapott információk alapján a NOB elnöke és japán miniszterelnöke úgy döntött, hogy jelen körülmények között nem tartható meg az olimpia. El kell halasztani, de 2021 nyaráig mindenképp meg kell rendezni a játékokat. Mindezt a sportolók és az olimpia rendezésében érdekelt személyek egészségének megőrzése érdekében teszik.

ÍGY A NYÁRON NEM RENDEZIK MEG AZ OLIMPIAI JÁTÉKOKAT. HALASZTÁSRA MÉG NEM VOLT PÉLDA, LEGUTÓBB 1944-BEN TÖRTÉNT OLYAN, HOGY NEM TUDTÁK MEGTARTANI AZ OLIMPIÁT, AKKOR A VILÁGHÁBORÚ MIATT.

Az olimpiai lángot március 12-én, 19 héttel az olimpia előtt gyújtották meg a görögországi Olümpiában, egy nappal azután, hogy világjárványnak minősítette a WHO a koronavírus-járványt. Az esemény sok nézőt szokott vonzani, de most minimálprogramban, szigorú beléptetés mellett bonyolították le. A lánggal hét napig futottak Görögországban, majd a japán szervezőbizottság képviselői március 19-én vették át az athéni Panathinaiko Stadionban.

"Az olimpia játékok mindig erős és masszív demonstrációja volt az emberiség globális egységének"

- ezt maga a NOB elnöke, a német Thomas Bach mondta az ünnepségen.


Forrás: index.hu, origo

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!