Háborús állapotok, tornádó pusztított Csehországban - videókkal

2021.06.25

Magyarország 20 millió Forint azonnali gyorssegéllyel próbál segíteni, a kórházak megteltek, több település is romokban.

Csütörtökön erős vihar és tornádó pusztított Szlovákia és Csehország határvidékén, a cseh területeken. A vihar áldozatai a péntek reggeli közlemény szerint egyelőre hárman vannak, több száz sérültet kezelnek kórházban, több tucat ember állapota súlyos. A Reuters hírügynökség információi szerint a vihar erőssége az F3-F4-es kategóriákba tartozott, ez akár 320 km/h-ás szélllökéseket is jelent. 

A Telex információi szerint Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója pedig arról beszélt, hogy a sérülések jelentős részét különféle csonttörések, fejsérülések teszik ki. 

"A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki" 

- jegyezte meg Tesarík. Hozzátette, hasonlóan néznek ki a tornádó által sújtott települések is. Hrusky, Luzice és Moravská Nová Ves és Hodonín településeken házak tucatjait rombolta le a szélvihar. Pontos adatok a károkról egyelőre nincsenek.

Moravská Nová Ves a tornádó után | Fotó: Michal Cizek / AFP
Moravská Nová Ves a tornádó után | Fotó: Michal Cizek / AFP

Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter bejelentette, a hatályos szabályok alapján személyenként minden formalitás nélkül, csak személyazonossági igazolványa felmutatásával 58 ezer koronás (mintegy 800 ezer forint) gyorssegélyt vehet fel mindenki, akit kár ért, fedél és eszközök nélkül maradt.

Hodonín alpolgármestere azt mondta, hogy a tornádó letépte egy sportközpont tetejét és kárt tett egy atlétikastadionban és egy idősek otthonában. Több bentlakó is megsérült, ki kellett üríteni az épületet. A vihar a helyi állatkertet is megtépázta: fákat döntött ki, kerítéseket tépett le, a kutyamenhely-részleget teljesen lerombolta. Az állatkert igazgatója szerint az állatok túlélték a rombolást. A szél egy buszt is felborított, a balesetben legalább négyen sérültek meg.

Kiemelt kép: AFP

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!