Hamarosan érkezik a Szputynik-V orrcsepp; napi adatok

2021.04.21
Fotó: index.hu
Fotó: index.hu

Az első adagokat már az év végén felhasználhatják, biztatóak az eredmények. 

A Szputnyik V védőoltás beadása után akár három évig is fennmaradhat a magas antitestszint, amihez hozzájárul a koronavírussal való állandó, az immunrendszert serkentő érintkezés − jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a helyi sajtóban szerdán megjelent interjújában, amit az Index adott hírül.

Az év végén vagy 2022 elején a Szputnyik V már orrcsepp formájában is bevihető lesz a szervezetbe, ami különösen a gyerekek esetében könnyítheti meg a vakcinációt

− tette hozzá a szakember. Kiemelte: az oltóanyag a SARS-CoV-2 minden ismertté vált változatával, így a brit, a dél-afrikai és a brazil mutációval szemben is védelmet nyújt, de a Gamaleja Intézet munkatársai két módszert is kidolgoztak a vakcina korszerűsítésére, ami lehetővé teszi a módosítást a vírus jövőbeni változásaival szemben.

Oroszországban új vakcinát is fejlesztettek, a Covivac már felhasználható az országban. Világszerte már több, mint 11 millióan kapták meg a Szputnyikot. 

Magyarországon folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 363 596 fő, közülük 1 425 124 fő már a második oltását is megkapta. 2527 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 757 360 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 787 főre emelkedett. 

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 464 750 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 266 823 főre csökkent. 8097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 925-en vannak lélegeztetőgépen. 

Minden harmadik magyar ember már kapott oltást, már a 4 millió 326 ezret is meghaladja a regisztráltak száma, és az eddig regisztráltak 70%-a már meg is kapta az oltást. Éjjel újabb 100 ezer adag második oltásra alkalmazható Szputnyik szállítmány érkezett. - írta meg a tájékoztató oldal.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!