Úszó EB, szupercellák, helyszíni riport Csörögből - ezek (is) történtek a hétvégén

2021.05.23

A hétvége érdekességeinek gyors összefoglalója a Konstanson! 

Újra jelentkezik a Hétvégi Gyors, a Konstans hétvége-elemző sorozata. Miután oldalunkon eléggé aktívak voltunk a pihenőnapokon is, csupán néhány érdekességgel készültünk most, ezek pedig a következők. 

Szupercellák szerte az országban

Komoly erejű viharokat rögzített az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétvégén, főleg vasárnap tomboltak heves zivatarok, úgynevezett szupercellák az ország déli-délkeleti részein. Mint a jelenségről írják, egy gyors mozgású hidegfrontnak köszönhetőn vasárnap kedvezőek voltak a légköri feltételek a forgó zivatarfelhők létrejöttéhez. Bőséges szélnyírás, emelés és elegendő energia állt rendelkezésre a szupercellák számára.

Hangsúlyozzák, hogy kora délután már a frontvonalba beágyazva a Dunántúlon is kialakult egy szupercella, ami nagy utat megtéve, a horvát határtól majdnem Szeged térségéig eljutott. 

Az igazi látványosságokra azonban a délutáni órákban került sor.

 Fél 3 után, a frontvonal előtt a Duna-Tisza közén két izolált szupercella kezdte meg életútját, melyek egy óra múlva már látványosan jelentek meg a radarképeken is.

Az alábbi videón megtekinthető a látványos jelenség: 

Újabb eredmények a vizes EB-n

A Duna Arénában zajló budapesti úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapjának esti döntőjében férfi 100 méter pillangón Milák Kristóf 50.18-cal, új Európa-bajnoki csúccsal lett aranyérmes. Női 200 méter háton Burián Katalin bronzérmes lett. A férfi 400 méter vegyesen Verrasztó Dávid a 4., Bernek Péter a 6. helyen végzett. Női 400 méter gyorson Kapás Boglárka bronzérmet szerzett, míg Késely Ajna a 4. lett. - írta meg az Origo Sport. 

Milák Kristóf a 100 méter pillangó előfutamban még "csak" beállította az Európa-bajnoki csúcsot, az elődöntőben viszont annak ellenére is megjavította két századmásodperccel, hogy borzalmasan jött ki neki a fal a végén. Érdekesség, hogy a Honvéd 21 éves klasszisa ugyanebben a medencében a 2017-es világbajnokságon ugyanezzel az időeredménnyel (50.62 másodperc) lett második. Ugyanitt Szabó Szebasztián a hatodik idővel jutott a fináléba.

A döntőben Milák Kristóf fantasztikus úszással, 50.18-cal, új Európa-bajnoki csúccsal lett aranyérmes,míg Szabó Szebasztián a 8. lett 51.86-os idővel.

Milák Kristóf kiválóan úszott | Fotó: MTI/Kovács Tamás
Milák Kristóf kiválóan úszott | Fotó: MTI/Kovács Tamás

Riport a csörögi tanodáról

Harmadikként - rendhagyó módon - egy frissen megjelent interjúrészletet közlünk le a Femina helyszíni riportjából, Csörögből. A helyi tanodával a váci piaristáknak szoros kapcsolata van, így érdekes lehet a digitális oktatás helyzete és a tanoda múltja mindannyiunk számára. A teljes beszélgetést itt lehet elolvasni.


Fotó: Polyák László/Femina
Fotó: Polyák László/Femina

"A munka közösségépítéssel kezdődött. A település akkori vezetése szívesen fogadta a kezdeményezést. A tanoda először mint drogprevenciós ötlet merült fel, (...) így eleinte szombatonként tartottak kézműves foglalkozásokat, meseolvasást. A cél az volt, legyen a gyerekeknek értelmes szabadidős tevékenysége, legyen egy olyan közösség, ahol jól érzik magukat.

Jelenleg 42 gyerekünk van, és a testvéreket is egyre korábban bevonjuk a tanoda életébe. A Covid-járvány előtt elkezdtünk az óvodás gyerekekkel is foglalkozni, ugyanis már ebben az életkorban óriási hátrányok halmozódnak. A felzárkóztatást már itt el kellene kezdeni, hogy kompenzáljuk a hátrányokat. (...) - mondja el Kalina Yvette, a tanoda alapítója és vezetője. 

(...) Mozgás támad, megérkezik a Baranyi család, nagyon vártuk őket. 

Kiki, a nagyobbik fiú a Csörögi Tanoda sikertörténete. A kisfiú tavaly óta a váci piarista gimnázium nyolcosztályos évfolyamának tanulója. 

(..) A mi családunkban nincs érettségije senkinek. Mi sem tanultunk tovább. És ennek most nagyon látjuk a hiányát - mondja Zsuzsanna (Kiki és Dominik édesanyja).

(...) - Sima nyolc általánossal nem nagyon érünk semmit. Én is hibáztam, kamaszként belekeveredtem egy társaságba, nem tanultam. És ezáltal megnehezítettem a saját életemet. Tisztességesen dolgozom, hogy a családomnak mindene meglegyen, ebben a hónapban egy szabad szombatom sem volt. Nem nézek a rossz útra, látástól mikulásig dolgozok, hogy be tudjuk fizetni a számlákat, a gyerekeknek az iskolába meglegyen minden, ami kell. Nem nélkülözünk, de nagyon nehéz. Ha nincs papír, nincs szakma, a legnehezebb munka jut. Nem a főnök tehet róla, ez nem megkülönböztetés. (...) - Mesél Krisztián

Mi ezt az életet nem akarjuk a fiukra átörökíteni. Dominikkal nehezebb dolgunk van, mert konok és akaratos, de úgy látom, jó úton haladunk. Kiki jó helyen van. Az osztálytársai szeretik, barátkoznak vele. Hívják szülinapi buliba, játszanak vele. (...) Végig fogja vinni. Mert okos és szorgalmas. Végig fogja csinálni. Tudom." 


A sorozat cikkeit itt lehet elolvasni. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!