A foci hazatért Rómába, pedig sokáig nem így tűnt

2021.07.12

Az EB végén szót ejtünk a vasárnapi döntő hatásairól és lezárjuk cikksorozatunkat.

Az idei Európa-bajnokság különleges volt több szempontból is. Egyrészt csúsztatva lett egy évvel a járványhelyzet miatt, másrészt, most nem csak egy vagy két ország volt a rendező, hanem összesen 11 (közöttük Magyarország is).

Az idei bajnokságot Olaszország nyerte meg veretlenül, miután egy izgalmas döntőben tizenegyesekkel legyőzte az egyébként szintén veretlen Angliát (1-1 után 3-2). Ezzel az "Azzurri" 1968 után másodszor hódította el a trófeát.

A Királynő válogatottja hatalmasat esett a zöld-fehér-pirosak képletes kinyújtott lábában,

 ráadásul nagyon közel a célhoz: a meccs jó részében győzelemre állt a szigetország tizenegye, amelynek büntetőkre beálló cseréi mind kihagyták az első blikkre könnyűnek tűnő, de fejben minden bizonnyal nagy súllyal bíró tizenegyest - ehhez mondjuk hozzátartozik Donna Ruma bravúros védése is.

Marcus Rashford a kihagyott büntető után | Fotó: Carl Recine / Reuters
Marcus Rashford a kihagyott büntető után | Fotó: Carl Recine / Reuters

Panem et circenses!

Az Angolok bánatát szeretném kicsit érzékeltetni az Olvasónak azzal, hogy közel tízmillióan vettek ki a meccs másnapjára szabadnapot - előre kalkulálva az ünnepléssel, amely a már ismert végeredmény következtében bő 1400 kilométerrel odébb, jóval melegebb klímában tartott egészen reggelig. A Colosseum mellett vonuló, önfeledt tömeg láttán már már felsejlettek a császári korok győzelmi menetei vagy a nagyobb gladiátor-játékok utáni mámoros pillanatok. Az olaszok kaptak kenyeret és cirkuszt csináltak cserébe (a jó értelemben).

Volt ugyanakkor cirkusz a Temze városában is: a meccs előtti beléptetésnél több száz szurkolóval gyűlt meg a biztonságiak dolga, 

akik nagy tömegben érkezve szinte gond nélkül jutottak át a kordonokon arról a röpke tényről megfeledkezve, hogy jegyekkel éppen nem rendelkeztek. A meccs után pedig az olaszoknak kellett fület-farkat behúzva távozni, ugyanis a hangosan éljenzőkre nem csak megvető pillantások, hanem söröspoharaktól szitkokon át ütések sora is záporzott.

A meglepetések éve

Természetesen ezen a tornán is történtek meglepetések, melyek még izgalmasabbá tették a rendezvényt. A legnagyobb talán az, hogy Csehország magabiztosan 2:0-ra legyőzte Hollandiát, de az sem kis fordulats, hogy Dánia a 4 közé jutott, ráadásul tragikus kezdés után (Christian Eriksen összeesése a finnek ellen). Érdekes az is, hogy a "halálcsoportból" senki nem jutott be a 8 közé, pedig Németország, Franciaország és Portugália is elképzelhető lett volna akár végső győztesként is.

Természetesen a magyarok 2 pontja is hatalmas meglepetés, hiszen ezt a torna legnehezebb csoportjában érte el válogatottunk (ezt már részleteztük ebben a cikkben is).

Ez volt az első EB, amin alkalmazták a sokak által kétélű fegyvernek tartott VAR-rendszert (videóbíró). Bár többnyire remekük működött, a használatán - lássuk be - lesz még mit csiszolni, mivel akadtak erősen megkérdőjelezhető, nézői szemszögből igazságtalan ítéletek (például a büntető az angol-dán meccsen).

Köszönjük, ha velünk követted az Európa Bajnokságot, cikkeinket a témában itt tudod visszaolvasni. 

Kiemelt kép: Laurence Griffiths / Reuters

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!