Oké, hogy advent van, de pontosan mi is ez az egész?

2022.12.04

Több évszázados hagyományok, évezredes történésekre alapulva - karácsonyváró kisokosunk.

Az advent elnevezés a latin adventus, eljövetel szóból ered - ahogy azt talán már mindenki tudja. Kevesebben tudják, hogy van másik neve is, ez pedig a kisböjt, bár jelenleg nincsen böjti előírás erre az időre. Ez az időszak az egyházi év első része és a karácsonyt készíti elő.

A hétköznapokon szokásos hajnali szentmiséket rorátéknak nevezik. Általában 6-7 órakor kezdődnek, egyre elterjedtebbé válnak a hétvégi alkalmak is. Napjainkban a roráte szentmiséket gyakran követik rövid agapék, melyek amolyan reggeliként szolgálnak a misére szorgalmasan felkelőknek, ezáltal a roráte intézménye közösségi élmény is.

Az advent liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot szimbolizálja, de a harmadik vasárnapnak, az öröm vasárnapjának a színe a rózsaszín. Ezen a napon az Úr eljövetelének közelségét ünnepli az egyház, ezért hát a színbeli eltérés is.

A napjainkban hagyományos adventi koszorú ősét 1839-ben készítette Johann H. Wichern evangélikus lelkész, aki egy örökzöld ágakkal díszített szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el és minden nap egyel többet gyújtott meg. 

Ma az adventi koszorú leggyakrabban fenyőágból készített kör alakú koszorú, amelyen négy gyertya található. Három lila és egy rózsaszín. Ezeket vasárnaponként szokás meggyújtani. Az adventet a keresztény egyházak mind ünneplik, ilyentájt sok helyen ökumenikusan szervezik a közösségi gyertyagyújtásokat is, ezzel is szimbolizálva a keresztények egységét és várakozását az Úrjézusra. 

Egy másik kedves szokás a szentcsalád-járás, amikor is a hívek meglátogatják egymást és egy a szentcsaládot ábrázoló képet adnak tovább. Ilyenkor énekelni vagy imádkozni szoktak és többféle édességet, finomságot fogyasztanak a gyertyafényes asztal körül. A szentcsalád az advent folyamán körbeér, ezáltal mindenki "befogadja" a kis Jézust és édesanyját, Szűz Máriát.

Ezek mellett ismert hagyomány az adventi kalendárium használata, melynek kialakulása 1900 körülre vezethető vissza, amikor egy német édesanya a türelmetlen kisfiának készített egy naptárat. A kisfiú minden nap megehetett egy csokoládét, amelyet anyja a naptárra tűzött. A fiú, amikor felnőtt, nem felejtette el ezt és vállalkozásba kezdett - ma pedig már szinte minden családban megtalálható. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!