Béremelések: bölcsődei dolgozók, ápolók, pedagógusok, kulturális dolgozók bére is nő 

2021.10.09

A béremelések nagyságrendileg egymillió embert érinthetnek, az erős gazdasági növekedés teszi lehetővé az emelést.

A 2022-es évben a közszférában dolgozók bérei nagyobb mértékben nőhetnek, mint általánosan. A miniszterelnök pénteki rádiós bejelentéséből kiderült:

  • az ápolók bére 21,
  • a bölcsődei dolgozók bére 20,
  • a kulturális szféra dolgozóinak bére 20,
  • a pedagógusok fizetése 10,
  • a szociális dolgozók bére pedig szintén 20 

százalékkal emelkedik. 

Az elmúlt években a közszférában nagymértékben nőttek az átlagkeresetek, és az egészségügy volt az első olyan terület, ahol 2010 után béremeléseket hajtott végre az Orbán-kormány, amelynek ígérete szerint 2022-re egy ápoló átlagosan

két és félszer annyit fog keresni,

mint a bérrendezési program előtt. Ez az emelés több mint 85 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, aki állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású járó- vagy fekvőbeteg-ellátási intézményben vagy az alapellátásban dolgozik, tehát például rendelőintézetben, kórházban, védőnői szolgálatnál, az Országos Vérellátó Szolgálatnál vagy a mentőknél. Az ápolói béremelésre

  • 2016 és 2019 között 143 milliárd,
  • 2020-ban 82 milliárd forintot

fordított a kormány − közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Orbán Viktor miniszterelnök a rádióban külön kitért a pedagógusok béremelésére. Kiemelte, a pedagógusok joggal várják a béremelést, de ennek feltételei vannak - írta meg az Index. A kormány részéről pár napja Gulyás Gergely miniszter is beszélt a tanári fizetésemelésekről, a jelentős bérnövekedés 2023-ra várható, ha sikeresek a tárgyalások. 

Orbán Viktor 2021 januárjában bejelentette, hogy 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak. A 130-150 milliárd forintos költségűre becsült intézkedés százezres nagyságrendben érinti majd a fiatal munkavállalókat, több tízezer forintot a zsebekben hagyva. Ez az intézkedés hozzávetőlegesen 1 millió fiatal munkavállalót érint a becslések szerint - számolt be az Origo.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!