Ez állhat a benzinárnövekedés hátterében

2021.11.02

Utánanéztünk, mi okozza az egész világot sújtó árnövekedést. 

503, 541, 528 Ft - a holtankoljak.hu adatai szerint is átlépte a lélektani határt a 95-ös benzin ára, de a gázolaj ára is meredeken nőtt az elmúlt hetekben. Mi lehet ennek az oka? Csak magyar probléma? Mikor ér véget a rémálom? Igyekeztünk mindenre választ keresni.

A benzinárak meghatározásánál a kutak és a kútláncok a gázolaj világpiaci árát veszik alapul. Ez pedig az elmúlt években több erős találatot is kapott. 

Az a fránya Covid

Tavaly év elején a koronavírus terjedésével együtt összeomlott az olajpiaci kereslet, hiszen a lezárások és korlátozások miatt az üzemanyagok kereslete is drámaian lecsökkent, és egyszerre alakult ki a piacon egy keresleti és kínálati sokk. Mindehhez párosult az, hogy piacon túlkínálat alakult ki, ami az olajárak zuhanásához vezetett, ami végül addig eszkalálódott, hogy egy ponton már az eladók fizettek a vevőknek, hogy szabadulni tudjanak az olajtól, miután történelem során először fordult negatívba az olajár.

Minderre csak rátett egy lapáttal, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia olajháborút vívott egymással, az oroszok célja az amerikai palaolajszektor tönkretétele volt, míg a szaúdiak az oroszokat büntették azért, mivel kihátráltak a március elején tartott OPEC+ ülés alkalmával a további kitermeléscsökkentések elől.

Az év elejétől kezdve tehát április 21-ig több mint 94 százalékot zuhant a spot WTI árfolyama, a Brent olajára húszéves mélypontra zuhant. 

Ezek a folyamatok persze a hazai üzemanyagárakon is meglátszottak, 2020. január 1-én 396 forint volt a benzin literenkénti átlagára itthon, május 1-én (a mélyponton) pedig már csak 278 forint, tehát közel 30 százalékkal csökkent a benzin ára 5 hónap alatt.

Az elmúlt 20 év legnagyobb csökkenését is 2020-ban jegyeztük, amikor március 28-án 20 forinttal lett olcsóbb a 95-ös benzin. Ez abból a szempontból is kiugró érték, hogy a 2000. december 15-i 13 forintos csökkenés mondhatjuk, hogy nagyságrendileg meg sem közelíti.

Visszapattanás

Várható volt viszont, hogy nem marad így az olaj- és benzinárfolyam. Az első hatékony vakcina bejelentését követő időszakban, azaz 2020 végéig 30%-al nőtt a benzinárfolyam, amelynek növekedése azóta sem állt meg. A Brent hordónkénti olajára 83 dollár környékén mozog, ez több éves csúcsnak számít.

Tovább tetézi a problémákat, hogy a kereslet nő, azaz hiába az e-autók térnyerése, a világnak még több benzinre és gázolajra van szüksége. A gond ezzel csak az, hogy a kínálat oldalán az elmúlt években nem voltak jelentős beruházások és kapacitásnövelő fejlesztések, ennek is az eredménye, hogy a kutakon jobban a zsebünkbe kell nyúlni.

Kartellek, érdekek

Az OPEC+ (Organization of the Petroleum Exporting Countries) olajkartellt egyre több ország kéri, hogy növelje a kínálatot, ez ugyanis lefelé tudná nyomni az árakat, ennek a kérésnek azonban nem tett eddig eleget a vállalat. 

Magyar gond?

Röviden válaszolva: nem. A magyar benzinárak Európában még mindig az alacsonyabbak közé tartoznak. Az összehasonlítások persze feleslegesek és sok esetben nem is relevánsak, mert az egyes országok jövedékiadó-szintjei eltérőek, de érdemes körülnézni: 

Ország 95-ös benzinár
Dánia 665 Ft
Finnország 646 Ft
Svédország 640 Ft
Izland 634 Ft
Görögország 633 Ft
Olaszország 625 Ft
Portugália 619 Ft
Németország 604 Ft
Írország 592 Ft

(október 25-i adatok)

Energiaválság

A benzinárak mellett az energia iránti kereslet is drámaian megnőtt, Európában meredeken emelkednek a rezsiárak, Temesváron 56 ezer háztartásban és öt kórházban kellett leállítani a távhőszolgáltatást, mert nem bírják fizetni az árakat. Energiaárak terén egyelőre nem kell aggódnunk, a magyarok fizetik Európa egyik legolcsóbb rezsijét, az áramszolgáltatás díja pedig konkrétan nálunk a legolcsóbb. A kormányzati hírek szerint nem kell tartanunk áremelkedéstől, ugyanis nemrég kötötte meg a kormány az újabb hosszú távú szerződését a Gazprommal, mely garantálja a gáz megérkezését Magyarországra. 

(Forbes, Pénzcentrum, Portfolio, Cargopedia, hirtv.hu)
Kiemelt kép: szalon.tepleev.ru

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!