Így fog kinézni az új kormány: 15 pontban a változásokról és állandóságokról

2022.05.15

Bő egy hónappal az április 3-ai választások után lezárultak a kormányalakításról szóló tárgyalások a miniszterelnök, és a leendő kormánytagok között. Hatalmas átalakításról nincs szó, de néhány érdekes változás történt a minisztériumok élén. Cikkünkben bemutatjuk, mely 15 politikus fogja képviselni Magyarországon a végrehajtó hatalmat 2022 és 2026 között.

 1. Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy Orbán Viktor miniszerelnök folytatja munkáját, és ismét betölti a kormányfői pozíciót. Ha a régi-új miniszterelnök 2026-ig kitölti hivatalát, akkor megdönti Tisza Kálmán 15 éves rekordját, és ő lesz Magyarország történetének egyhuzamban legtovább hatalmon lévő kormányfője. A miniszterelnök május 16-án teszi le a miniszterelnöki esküt.
 2. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke általános miniszterelnök-helyettesként és nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként fog tevékenykedni az új kormányban.
 3. A Belügyminisztériumot továbbra is Pintér Sándor vezeti majd. Az ő személye azért sem meglepetés, mivel eddig mindegyik Orbán-kormányban belügyminiszterként tevékenykedett, legelőször 1998 és 2002 között.
 4. Eldőlt továbbá, hogy Szijjártó Péter marad a külgazdasági- és külügyminiszter,
 5. Varga Mihály pedig tovább vezetheti a Pénzügyminisztériumot.
 6. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjeként (azaz a miniszterelnök kabinetfőnöke) Rogán Antal folytathatja a munkát. A kabinetfőnök feladata, hogy ellássa a miniszterelnökhöz és a kormányhoz kapcsolódó egységes lakossági kommunikációs feladatokat. Az ötödik Orbán-kormány idején az ő kezébe kerül a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányítása is.
 7. A Miniszterelnökség élén (avagy kancelláriaminiszterként) Gulyás Gergely marad hivatalban. Az ő feladatai közé tartozik kormánybiztosok tevékenységének összehangolása, a kormányzati társadalmi kapcsolatok összehangolása, és a kormányzati stratégiák kidolgozásának támogatása. A kancelláriaminiszterrel oldalunk is készített interjút, mely itt elérhető.
 8. Az agrárminiszter továbbra is Nagy István lesz,
 9. Varga Judit a kormány egyetlen női tagjaként pedig megmarad az Igazságügyi Minisztérium élén.
 10. Palkovics László az újonnan megalakult Technológiai és Ipari Minisztérium élére kerül. Ő eddig technológiai és innovációs miniszterként tevékenykedett.
 11. Csák János fogja vezetni a megszűnő Emberi Erőforrások Minisztériuma feladatait részben átvevő Kulturális és Innovációs Minisztériumot. Csák korábban az Egyesült Királyságban volt magyar nagykövet (2011-2014).
 12. A Honvédelmi Minisztérium élére is új vezető kerül, Szalay-Bobrovniczky Kristóf személyében. Érdekesség, hogy ő szintén az Egyesült Királyságban volt magyar nagykövet (2016-2020), valamint tartalékos honvédszázados, és a Palotaőrség tartalékos csoportparancsnoka.
 13. A kormány nagy visszatérője Lázár János, aki korábban miniszterelnökséget vezető miniszterként tevékenykedett (2014-2018). Most négy év kihagyás után újra pozíciót kap a kormányban, mégpedig építési és beruházási miniszterként kerül az új minisztérium élére.
 14. A másik visszatérő kormánytag Navracsics Tibor, aki területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter lesz. Ő volt már közigazgatási és igazságügyi miniszter és miniszterelnök helyettes (2010-2014), valamint külgazdasági és külügyminiszterként (2014) is tevékenykedett.
 15. A kormány utolsó tagja Nagy Márton lesz, mint gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. Nagy korábban volt a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az elmúlt években pedig Orbán Viktor tanácsadójaként volt ismert.  

Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook

Ez a cikkünk politikai tartalmat érint, ezért különleges figyelemmel készült.
Részletesen itt olvashatsz alapelveinkről.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Nem kérdés, hogy hol az igazság: Böjte Csaba atya az elmúlt évtizedekben a Kárpát-medence, talán az egész kontinens egyik leghitelesebb emberévé vált. Nem Facebook-posztokkal, nem sírással, panaszkodással és másokra mutogatással, hanem alázatos, szeretetteljes, odaadó munkával.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!